PUTIN IZGUBIO U BEOGRADU: Kako su Rusi glasali u regionu Zapadnog Balkana, šef Kremlja pobedio samo u jednoj državi

Autor:

Svet

18.03.2024

10:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Izbori za predsednika Rusije trajali su tri dana, od petka, 15. marta, do nedelje, 17. marta.

PUTIN IZGUBIO U BEOGRADU: Kako su Rusi glasali u regionu Zapadnog Balkana, šef Kremlja pobedio samo u jednoj državi

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Vladimir Putin je ponovo izabran za predsednika Rusije, rekordnim brojem glasova. Međutim, što se tiče Rusa koji su glasali u inostranstvu, oni su uveliko glasali protiv njega. U Beogradu su tako Putinu dali svega 3 odsto glasova.

Rekordno visoka izlaznost zabeležena je u nedelju na izborima za predsednika Rusije u zemljama Zapadnog Balkana, saopštile su ruske ambasade, prenose mediji.

Prema anketama o glasanju u inostranstvu, Vladimir Putin je izgubio od Vladislava Davankova.

Putinov najveći rezultat, prema projektu, bio je u Atini, tamo je 59% glasalo u prilog aktuelnom predsedniku, dok je 28% odbilo da uopšte odgovara na pitanja.

Generalno, Putinovi rezultati retko su prelazili 20%. Istovremeno, od 40 do 60 odsto birača generalno se izjasnilo u prilog Davankovu u različitim gradovima širom sveta.

Na glasanju u Srbiji, održanom u školi pri ruskoj ambasadi na Novom Beogradu, zabeležena je "veoma visoka izlaznost", naveli su iz Ambasade Rusije u Beogradu, dodavši da je glasalo više od 4.700 birača, prenosi RIA.

Rusi su u Beogradu, kako navodi sajt Vote Abroad koji je sproveo anketu, najviše glasova dali Vladislavu Davankovu (66 odsto), dok je njih 3 odsto glasalo za Putina, a ostali kandidati su dobili po 1 odsto glasova. Čak 14 odsto onih koji su anketirani su rekli da su na glasačkim listićima pisali nešto drugo. Ostali upitani ili nisu hteli da glasaju, ili nisu hteli da odgovore.

Iz ruske Ambasade u Podgorici saopštili su da je izlaznost bila "rekordna" i da je glasalo 1.500 birača.

- Sve je proteklo sasvim mirno, bez ikakvih incidenata. Izlaznost je bila veoma, veoma visoka - naveli su iz ambasade.

U Crnoj Gori je slična situacija bila kao u Beogradu pa su i tu Rusi dali 3 odsto glasova Putinu.

Zanimljivo je da je u Hrvatskoj čak 13 odsto Rusa glasalo za Putina.

Glasanje u Ambasadi održano je i u Severnoj Makedoniji, u Skoplju, gde je izašlo 210 osoba, što je duplo više nego inače, navodi ruska agencija.

Ruske diplomate u Bosni i Hercegovini saopštile su da je na biračkom mestu u Sarajevu glasalo 112 birača, dok je 46 osoba ranije iskoristilo svoje biračko pravo u Banjaluci.

U ruskoj Ambasadi u Albaniji glasalo je 126 državljana Rusije.

- Izbori su održani u normalnom okruženju, bez prekršaja - naveli su iz Ambasade.

Putin je, međutim, pobedio u Grčkoj, gde su u Atini njemu, prema anketama, dali 59 glasova.

Izbori za predsednika Rusije trajali su tri dana, od petka, 15. marta, do nedelje, 17. marta. Na osnovu prebrojanih 84 odsto glasova, za Vladimira Putina glasalo je 87,17 odsto birača, saopštili su iz ruske Centralne izborne komisije.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading