"ČESTITAM NA UBEDLJIVOJ POBEDI" Vladimiru Putinu stigla prva čestitka

Autor:

Svet

15.03.2024

13:07

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Putin ima tri formalna suparnika: Leonida Sluckog, Nikolaja Haritonova i Vladislava Davankova.

"ČESTITAM NA UBEDLJIVOJ POBEDI" Vladimiru Putinu stigla prva čestitka

Foto: Tanjug/AP

Prvog dana glasanja na ruskim predsedničkim izborima, predsednik Evropskog saveta, Šarl Mišel, objavio je sarkastičnu objavu na društvenoj mreži X u kojoj je Vladimiru Putinu čestitao pobedu.

- Želeo bih da čestitam Vladimiru Putinu na ubedljivoj pobedi na izborima koji počinju danas. Nema opozicije. Nema slobode. Nema izbora - napisao je Mišel.

Skepsu prema predsedničkim izborima u Ruskoj Federaciji izrazili su i drugi političari EU i NATO.

Tako je predstavnik šefa evropske diplomatije, Žozepa Borelja, rekao da je u savremenoj Rusiji teško zamisliti fer i demokratsko glasanje.

Generalni sekretar NATOJens Stoltenberg, rekao je da ovi izbori ne mogu biti slobodni i fer.

- Izbori u Rusiji neće biti slobodni i pošteni. Znamo da su opozicioni političari u pritvoru, a drugi su ubijeni, mnogi u egzilu - rekao je on.

Podsetimo, danas je počelo  glasanje na predsedničkim izborima u Rusiji, koji će sasvim izvesno dati Vladimiru Putinu još šest godina na vlasti.

Glasaće se tri dana, iako je rezultat izvestan, jer ruski predsednik nema kredibilnog protivnika. Prevremeno glasanje već je započelo u okupiranim delovima četiri ukrajinske regije: Zaporožje, Herson, Donjeck i Lugansk.

Biračka mesta otvorena su na poluostrvu Kamčatka, najistočnijem regionu Rusije, u 8 sati po lokalnom vremenu u petak i konačno će se zatvoriti u najzapadnijoj enklavi Kalinjingrad u 20h u nedelju, prenosi BBC.

Na svim državnim kanalima, 71-godišnji predsednik Putin je promovisan kao nacionalni lider koji je stajao glavom i ramenima iznad svih potencijalnih rivala.

Vladimir Putin je jedan od četiri kandidata na glasačkom listiću, ali nijedan od ostale trojice ne predstavlja realan izazov. Svi njegovi najotvoreniji kritičari bili su prisiljeni na egzil, zatvoreni su ili su umrli.

Putin ima tri formalna suparnika: Leonida Sluckog, Nikolaja Haritonova i Vladislava Davankova.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Ja

15.03.2024 13:41

Mislim da ce ovi iz stare Evrope da crknu od ljubomore