ZNATE LI ŠTA JE ČEGET? Putin se ne odvaja od njega, a poseduju ga još dve osobe u Rusiji, priča o njemu ledi krv u žilama (VIDEO)

Autor:

Svet

14.03.2024

11:29

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ako bi nuklearni napad bio potvrđen, Putin bi mogao aktivirati takozvanu "Mrtvu ruku" ili sistem "Perimetr".

ZNATE LI ŠTA JE ČEGET? Putin se ne odvaja od njega, a poseduju ga još dve osobe u Rusiji, priča o njemu ledi krv u žilama (VIDEO)

Foto: YouTube/Armaverse/Printscreen

Ruski predsednik je taj koji donosi konačnu odluku o upotrebi nuklearnog oružja. Takozvana nuklearna aktovka ili "Čeget" (nazvana po planini Čeget na Kavkazu) je sve vreme uz predsednika.

Smatra se da takve aktovke imaju i ruski ministar odbrane, trenutno, Sergej Šojgu, i načelnik Glavnog štaba, trenutno, Valerij Gerasimov.

U biti, aktovka je komunikacijski alat koji povezuje predsednika s njegovim vojnim vrhom i s raketnim snagama putem vrlo tajne "Kazbek" elektronske mreže za zapovedanje i kontrolu. "Kazbek" podržava drugi sistem poznat kao "Kavkaz".

Snimak koji je emitovao ruski TV kanal Zvezda, 2019. godine, pokazao je, kako je rečeno, jednu od aktovki s nizom dugmića. U odeljku pod nazivom "Naredba" nalaze se dva dugmeta: belo dugme "pokreni" i crveno dugme "otkaži". Aktovka se aktivira posebnom karticom, navodi Zvezda.

Ako bi Rusija smatrala da je suočena sa strateškim nuklearnim napadom, predsednik bi putem aktovki poslao direktnu naredbu za lansiranje zapovedništvu Glavnog štaba i rezervnim zapovednim jedinicama koje primaju nuklearne kodove. Nakon toga bi usledio napad na Sjedinjene Države i Evropu.

Ako bi nuklearni napad bio potvrđen, Putin bi mogao aktivirati takozvanu "Mrtvu ruku" ili sistem "Perimetr". Kontrolna raketa bi naredila nuklearne napade iz svog ruskog nuklearnog oružja.

Podsetimo, predsednik Rusije, Vladimir Putin, saopštio je juče da je ta zemlja spremna da upotrebi nuklearno oružje, ako postoji pretnja ruskoj državnosti, suverenitetu ili nezavisnosti.

On je aludirao na nedavne komentare francuskog predsednika, Emanuela Makrona, koji je rekao da ne može da isključi slanje NATO trupa u Ukrajinu da pomognu u borbi protiv Rusije. Kako piše Msn.com, ovo nije prvi put da Putin zvecka nuklearnim oružjem, "ali svet ga shvata sve ozbiljnije, kako vreme prolazi".

Prema Putinu, Rusija ima nov interkontinentalni balistički projektil "Sarmat" RS-28 (na Zapadu poznat kao Satana II) i potpuno je operativan. Projektil je dug 35 metara, težak 220 tona i navodno ima domet 10.000-18.000 kilometara

- Sa vojno-tehničke tačke gledišta, mi smo, naravno, spremni - rekao je Putin za televiziju Rusija-1 i novinsku agenciju RIA, odgovarajući na pitanje da li je zemlja zaista spremna za nuklearni sukob.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading