PEKING NEĆE DA TRPI DIKTAT: Puca rusko-kinesko prijateljstvo, rastu tenzije između dve zemlje

Autor:

Svet

06.03.2024

08:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Anonimni izvor iz Kremlja rekao je na Telegramu da Kina neće pomoći Rusiji da izbegne sankcije.

PEKING NEĆE DA TRPI DIKTAT: Puca rusko-kinesko prijateljstvo, rastu tenzije između dve zemlje

Foto: Tanjug-AP

Između lidera Kine i Rusije nastaju tenzije zbog zapadnih sankcija, tvrdi izvor u Kremlju.

Vladimir Putin i kineski lider, Si Đinping, bili su u redovnom kontaktu poslednjih godina, posebno otkako je počeo rat u Ukrajini 2022. godine.

Ali sada, Kina ne želi u potpunosti da podrži Putinovu borbu niti da govori o mogućem Trećem svetskom ratu, a to je izazvalo tenzije među dve zemlje.

Anonimni izvor iz Kremlja rekao je na Telegramu da Kina neće pomoći Rusiji da izbegne sankcije koje su im zapadne zemlje, poput Sjedinjenih Država i Evropske unije, uvele nakon što je izvršila invaziju na Ukrajinu.

- Aktuelno rusko rukovodstvo ima napet sukob sa rukovodstvom Kine. Ruska strana je ove nedelje, preko Ministarstva spoljnih poslova, još jednom izrazila zabrinutost zbog oklevanja kineskog rukovodstva da pomogne u zaobilaženju zapadnih sankcija uvedenih Rusiji - rekao je izvor, a prenosi "Dejli star".

Navodno, Rusija vrši pritisak na Kinu.

- Kineski drugovi su odgovorili da pomažu koliko su u stanju i koliko žele, ali bi pomoć u bliskoj budućnosti mogla biti značajno smanjena ako rusko rukovodstvo pokuša da diktira šta da se radi - naveo je izvor.

Nije bilo detalja o tome kako Rusija pokušava da "diktira" Kini, iako navodne informacije izvora pokazuju da Rusija oseća pritisak sankcija. Većinu ovih kaznenih mera odredile su Velika Britanija i SAD.

Ova vest dolazi samo dan nakon što je Rusija rekla da Kina podržava njen zahtev da Putinovi zvaničnici budu prisutni na bilo kakvim mirovnim pregovorima sa Ukrajinom.

Zamenik ruskog ministra spoljnih poslova, Mihail Galuzin, sastao se sa kineskim zvaničnicima i rekao: "Konstatovano je da je bilo kakva diskusija o političkom i diplomatskom rešenju nemoguća bez učešća Rusije i uzimanja u obzir njenih interesa u sferi bezbednosti."

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading