"ZAPAD NEĆE DOBITI RAT PROTIV RUSIJE" Orbanov šamar Evropi, smatra da postoji samo jedno rešenje za Ukrajinu

Autor:

Svet

05.03.2024

09:28

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Orban je dodao da Mađarska ne želi da odustane od ekonomske saradnje sa Rusijom.

"ZAPAD NEĆE DOBITI RAT PROTIV RUSIJE" Orbanov šamar Evropi, smatra da postoji samo jedno rešenje za Ukrajinu

Foto: Tanjug/AP

U Ukrajini se vodi posrednički rat između Zapada i Rusije, i sasvim je jasno i očigledno da Zapad taj rat ne može da dobije, izjavio je mađarski premijer, Viktor Orban.

- Već je sasvim očigledno da Zapad neće dobiti taj rat protiv Rusije. Ne treba govoriti o ratu između Rusije i Ukrajine, jer je to proksi rat, a svi znaju da glavne snage Ukrajine ne daje Ukrajina, već oni koji stoje iza nje. Dakle, to je rat između Rusije i Zapada, koji Rusija vodi preko Ukrajine - kazao je Orban u Mađarskoj privrednoj komori.

Mađarski premijer je naglasio da postoji samo jedno rešenje - mirovni pregovori, koji moraju da počnu pre ili kasnije.

- Većina zemalja zapadne Evrope, nažalost, veruje da je vreme na strani Zapada i da će, ako se rat nastavi, moći da se postignu "povoljnije pozicije" za početak pregovora. U Evropi se vodi aktivna debata o tom pitanju, a Mađarska je jedna od retkih zemalja koja misli drugačije - precizirao je Orban.

Prema njegovim rečima, Zapad je propustio priliku da zaključi mirovni sporazum kada je za to bila zainteresovana čak i Moskva.

- Evropljani nisu bili u stanju da lokalizuju sukob u Ukrajini, koji se, naprotiv, samo širio i propustili su pravi trenutak za brzo sklapanje mirovnog sporazuma, kada su čak i Rusi bili zainteresovani - ukazao je Orban i izrazio nadu da će pre ili kasnije biti postignut mirovni sporazum uz učešće SAD. 

Istovremeno, prema njegovim rečima, u takvoj situaciji će postojati opasnost za Evropsku uniju da njeno mišljenje više neće biti uzeto u obzir u pregovorima o Ukrajini.

Orban je dodao da Mađarska ne želi da odustane od ekonomske saradnje sa Rusijom, čak naprotiv, radije bi je povećala u oblastima koje nisu zahvaćene sankcijama, jer će se posle okončanja sukoba u Ukrajini ekonomski život nastaviti.

- Tamo gde nije zabranjena saradnja, cilj nam je da povećamo privredni rast, jer nakon završetka rata biće i života. Biće trgovine, biće privrede, a za nas će to biti važan odnos. Rusko tržište je važno za Mađarsku - zaključio je Orban.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading