''NE SLAŽEMO SE U SVEMU'' Kremlj uputio snažnu poruku Orbanu: Njegovi strahovi o zajedničkoj granici s Rusijom su...

Autor:

Svet

28.02.2024

20:35

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Komentarišući izjavu mađarskog premijera Viktora Orbana da Mađarska ne bi želela da ponovo ima zajedničku granicu sa Rusijom, portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov izjavio je danas da Rusija ne predstavlja pretnju nijednoj državi koja joj nije neprijateljski nastrojena,

''NE SLAŽEMO SE U SVEMU'' Kremlj uputio snažnu poruku Orbanu: Njegovi strahovi o zajedničkoj granici s Rusijom su...

Foto: Tanjgu/AP

- Ne slažemo se sa Orbanom u svemu. Rusija, suprotno onome što se sada sa zavidnom doslednošću ponavlja u Evropskoj uniji, ne predstavlja opasnost za sve države koje joj nisu neprijateljski nastrojene. Stoga su strahovi u vezi sa tim neosnovani, mi pokušavamo da osiguramo bezbednost za sebe i svoju decu - rekao je Peskov novinarima, prenosi RIA Novosti.

Mađarski premijer Viktor Orban izjavio je u utorak na sastanku Višegradske grupe da Mađarska ne bi želela da ponovo ima zajedničku granicu sa Rusijom jer ima loše sećanja na vreme kada je delila granicu sa Sovjetskim Savezom. 

Podsetimo, u ponedeljak je mađarski parlament izabrao Tamaša Šujoka za novog predsednika Mađarske, naslednika Katalin Novak koja je nedavno podnela ostavku. Šujok, dosadašnji predsednik Ustavnog suda Mađarske, dobio je podršku većine poslanika, dok su nekoliko opozicionih partija bojkotovali glasanje.

Njegov izbor je izazvao polemike u vezi sa njegovom političkom nepristrasnošću, budući da je blizak saradnik premijera Viktora Orbana.

Nakon izbora, Šujok je istakao da će se truditi da se uzdrži od angažovanja u političkom životu Mađarske, te da će se fokusirati na svoju ulogu kao predsednika. Iako je uloga predsednika pretežno ceremonijalna, on ima ovlašćenje da vraća zakone poslanicima ili Ustavnom sudu na razmatranje.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading