''NEKA SE SETI SUDBINE NAPOLEONA'' Putinovi saveznici uputili ozbiljnu pretnju Makronu i Francuzima: ''Više od 600.000 vojnika ostalo da leži u crnoj zemlji!''

Autor:

Svet

28.02.2024

19:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Francuski predsednik Emanuel Makron izazvao je polemike međunarodne zajednice izjavom u kojoj poziva evropske zemlje da pošalju trupe u Ukrajinu, otvarajući pitanje o mogućem vojnom angažovanju u trenutnom konfliktu. Ipak, istovremeno je naglasio da ne postoji konsenzus među članicama EU po tom pitanju.

''NEKA SE SETI SUDBINE NAPOLEONA'' Putinovi saveznici uputili ozbiljnu pretnju Makronu i Francuzima: ''Više od 600.000 vojnika ostalo da leži u crnoj zemlji!''

Foto: twitter.com/printscreen

Makronove izjave nisu naišle na odobravanje svih zapadnih zemalja, a posebno su ih odbile Sjedinjene Američke Države i Velika Britanija. Kremlj je reagovao upozoravajući da bi slanje evropskih trupa u Ukrajinu moglo da dovede do neizbežnog sukoba između Rusije i NATO alijanse, pod vođstvom Sjedinjenih Država.

''Makronove inicijative opasne za Francusku''

Predsednik ruske Dume, Vjačeslav Volodin, blizak saveznik Vladimira Putina, kritikovao je Makrona, poredeći ga sa Napoleonovim ambicijama. Upozorio je da bi Makron mogao dovesti Francusku u opasnost pokretanjem trećeg svetskog rata, naglašavajući da su istorijske paralele sa Napoleonovim pohodom na Rusiju iz 1812. godine neumoljive.

Volodin je naglasio da se čini da Makron sebe vidi kao Napoleona i upozorio ga da ne ide stopama francuskog cara, kao i da bi održao svoju ličnu moć, Makron nije mogao da smisli ništa bolje od pokretanja trećeg svetskog rata. 

- Njegove inicijative postaju opasne za građane Francuske - dodao je on.

- Pre nego što da takve izjave, Makron bi dobro da se seti kako se to završilo za Napoleona i njegove vojnike, od kojih je više od 600.000 ostalo da leži u crnoj zemlji - upozorio je Volodin putem društvenih medija.

Napoleonova invazija na Rusiju 1812. godine, iako u početku uspešna, završila je tragedijom za francuske trupe koje su se suočile s teškoćama povlačenja, bolestima, glađu i hladnoćom.

''Sitni i tragični naslednici Bonaparte''

Iako je Makronova izjava naišla na odobravanje izvan Rusije, posebno u istočnoj Evropi, bivši ruski predsednik Dmitrij Medvedev osudio ju je kao izraz opasne megalomanije. On je Makrona nazvao "sitnim i tragičnim naslednikom Bonaparte", ističući da zapadna politička misao postaje manjkava.

- Sitni i tragični naslednici Bonaparte, koji pokušavaju da nakače zlatne epolete otkinute pre 200 godina, željni su osvete Napoleonovom veličinom i bljuju žestoke i izuzetno opasne gluposti - dodao je Medvedev.

Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova, Marija Zaharova, istakla je da Makronova izjava ukazuje na različite stavove unutar zapadnih zemalja, dok su mnogi lideri evropskih vlada izrazili oprez i nisu podržali vojnu intervenciju.

- Lideri mnogih evropskih vlada brzo su rekli da nisu planirali i ne planiraju tako nešto - rekla je ona.

Zaharova je istakla da ''to pokazuje da razumeju opasnost.''

Ova kontroverzna situacija pokazuje kako se geopolitički odnosi između Zapada i Rusije dodatno zaoštravaju usled eskalacije sukoba u Ukrajini, postavljajući pitanje o budućnosti stabilnosti i mira na evropskom kontinentu, piše Jutarnji list.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading