MAKRONOVA IZJAVA TEMA BROJ JEDAN U EU I NATO: Stigle reakcije Berlina i Londona

Autor:

Svet

27.02.2024

14:26

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Šolc je istakao da su na Zapadu po tom pitanju "veoma jednoglasni".

MAKRONOVA IZJAVA TEMA BROJ JEDAN U EU I NATO: Stigle reakcije Berlina i Londona

Foto: Tanjug/AP

Emanuel Makron

Izjava francuskog predsednika, Emanuela Makrona, o tome da se ne može isključiti mogućnost slanja snaga u Ukrajinu kako bi se sprečila pobeda Rusije danas je glavno pitanje među evropskim liderima i u NATO. Kako je i sam Makron priznao, konsenzusa po tom pitanju nema.

Članice NATO i Evropske unije saglasne su da neće slati svoje snage u Ukrajinu, izjavio je nemački kancelar, Olaf Šolc, tokom posete gradu Frajburgu, a prenosi TV NTV.

- Još jednom smo u okviru dobre diskusije razgovarali da se ono što smo dogovorili od samog početka, odnosi i na budućnost, a to je da na teritoriji Ukrajine neće biti kopnenih snaga i vojnika, koji bi tamo bili poslati iz evropskih država ili zemalja NATO - poručio je kancelar.

On je nazvao "veoma važnim korakom napred" to da zapadne zemlje to razumeju i istakao da su na Zapadu po tom pitanju "veoma jednoglasni".

Foto: Tanjug/AP

 

Istovremeno, Šolc nije želeo da odgovara na pitanja novinara.

Ministar odbrane, Boris Pistorijus, odbacio je mogućnost slanja nemačkih vojnika u Ukrajinu.

Kako je rekao, po informacijama kojima raspolaže, Makronov predlog niko nije podržao.

- Čizme na zemlji nisu opcija za Nemačku. To ne može biti opcija i neće biti - rekao je Pistorijus na konferenciji za novinare sa austrijskom koleginicom Klaudijom Taner.

On je dodao da to doprinos eskalaciji.

- Mislim da je to bila tema za razmišljanje koju je izneo Makron, koliko znam to niko nije podržao - rekao je Pistorijus.

Velika Britanija ne planira da slanje vojnika u Ukrajinu u velikom broju, prenela je agencija Rojters pozivajući se na predstavnika premijera, Rišija Sunaka.

- Pored manjeg broja osoblja koji se nalazi u zemlji i pomaže ukrajinskoj vojsci, nemamo nikakav plan za neku veliku operaciju raspoređivanja snaga - prenela je agencija stav premijera.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading