KO JE NOVI PREDSEDNIK MAĐARSKE? Odan Orbanov saradnik i ''partijski vojnik'' dobio podršku većine poslanika

Autor:

Svet

26.02.2024

22:50

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Njegov izbor je izazvao polemike u vezi sa njegovom političkom nepristrasnošću, budući da je blizak saradnik premijera Viktora Orbana.

KO JE NOVI PREDSEDNIK MAĐARSKE? Odan Orbanov saradnik i ''partijski vojnik'' dobio podršku većine poslanika

Foto: Tanjug/AP

Tamaš Šujok

Mađarski parlament je danas izabrao Tamaša Šujoka za novog predsednika Mađarske, naslednika Katalin Novak koja je nedavno podnela ostavku. Šujok, dosadašnji predsednik Ustavnog suda Mađarske, dobio je podršku većine poslanika, dok su nekoliko opozicionih partija bojkotovali glasanje.

Njegov izbor je izazvao polemike u vezi sa njegovom političkom nepristrasnošću, budući da je blizak saradnik premijera Viktora Orbana.

Šujok - sledbenik slova zakona

Nakon izbora, Šujok je istakao da će se truditi da se uzdrži od angažovanja u političkom životu Mađarske, te da će se fokusirati na svoju ulogu kao predsednika. Iako je uloga predsednika pretežno ceremonijalna, on ima ovlašćenje da vraća zakone poslanicima ili Ustavnom sudu na razmatranje.

Podrška Orbanovoj politici i sporna odluka o Centralnoevropskom univerzitetu

Šujok je poznat po podršci Orbanovoj politici, a kao predsedavajući veća Ustavnog suda, donosio je odluke koje su izazivale kontroverze. Jedna od njih je bila odluka da se Centralnoevropskom univerzitetu u Budimpešti onemogući rad, što je rezultiralo preseljenjem univerziteta u Beč. Ova odluka je bila predmet kritika kako unutar zemlje, tako i u međunarodnoj zajednici.

Mađarska podržava pristupanje Švedske NATO-u

Prvi zadatak novog predsednika biće potpisivanje odluke parlamenta o ratifikaciji Protokola o pristupanju Švedske NATO-u, čime se otvaraju vrata za ulazak Švedske u zapadni vojni savez. Mađarska je bila poslednja članica NATO-a koja je ratifikovala ovaj Protokol, a odlaganje te odluke je bilo povezano sa stavovima švedskih političara o stanju demokratije u Mađarskoj, prenosi Beta.

Ostavka Katalin Novak i zahtev za minutom ćutanja za Alekseja Navaljnog

Ostavka Katalin Novak je usledila nakon saznanja da je pomilovala osuđenog za saučesništvo u seksualnom zlostavljanju dece. Pre današnjeg glasanja, opozicioni poslanik Bence Tordai zatražio je da članovi parlamenta ustanu i minutom ćutanja odaju počast ruskom opozicionaru Alekseju Navaljnom, koji je nedavno preminuo u sibirskom zatvoru. Većina opozicionara je ustala, dok to nisu učinili poslanici Orbanove stranke Fides, što je izazvalo kritike opozicije.

Na kraju, premijer Orban je kritikovao Navaljnog zbog njegovih izjava tokom ruske invazije na Gruziju 2008. godine, ističući da "šovinisti ne zaslužuju poštovanje u mađarskom parlamentu". Ova situacija je dodatno produbila političke podele unutar parlamenta.

(Beta)

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading