PLJUŠTE OSTAVKE U MAĐARSKOJ: Orban ostao bez dve najbliže saradnice, ključa nacionalni bes zbog pedofilske afere

Autor:

Svet

12.02.2024

10:59

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Orban je u četvrtak najavio da želi da revidira mađarski Ustav kako bi se isključila mogućnost pomilovanja kriminalaca pedofila

PLJUŠTE OSTAVKE U MAĐARSKOJ: Orban ostao bez dve najbliže saradnice, ključa nacionalni bes zbog pedofilske afere

Foto: Tanjug/AP

Viktor Orban

Nakon pomilovanja čoveka koji je bio umešan u slučaj zlostavljanja dece, predsednica Mađarske i bivša ministarka pravde podnele su ostavke.

U Mađarskoj poslednjih dana padaju ostavke najviših zvaničnika i bliskih saradnika premijera premijera Viktora Orbana. Prvo je ostavku podnela mađarska predsednica Katalin Novak, nakon pomilovanja čoveka koji je bio umešan u slučaj zlostavljanja dece, a ubrzo je to učinila i bivša ministarka pravde Judit Varga, zbog iste afere.

Najave su usledile posle sve većeg pritiska opozicionih političara i protesta ispred predsedničke palate u petak uveče. 

- Dajem ostavku na funkciju. Izvinjavam se onima koje sam povredila i svim žrtvama koje su možda imale utisak da ih nisam podržala - rekla je 46-godišnja Novak, priznajući da je pogrešila.

Foto: Prinskrin

 

 

Novak, koja je inače bila i ministarka za porodična pitanja, rekla je da će uvek biti za zaštitu dece i porodica.

Predsednica Republike Mađarske podnela je danas ostavku. Od promene sistema, za validnost pojedinačne odluke predsednika o pomilovanju potreban je potpis ministra pravde. Nastavila sam više od 25 godina staru praksu koju ministar pravde priznaje, a kada je reč o predsednikovoj odluci o pomilovanju. Preuzimam političku odgovornost za potpisivanje odluke predsednika - napisala je Varga u objavi na društvenim mrežama.

Kao ministarka pravde, koja je napustila funkciju da bi vodila izbornu kandidaturu za Evropski parlament, odobrila je pomilovanje.

- Odričem se poslaničkog mandata i šefa liste za Evropski parlament - navela je ona na Fejsbuku. Varga je važila i za zvezdu u usponu u vladajućoj partiji Fides.

U pokušaju da smiri nacionalni gnev, Orban je u četvrtak najavio da želi da revidira mađarski Ustav kako bi se isključila mogućnost pomilovanja kriminalaca pedofila. Skandal je bio veliki udarac za Viktora Orbana, koji je na vlasti od 2010. i koji se suočava sa izborima za Evropski parlament baš u trenutku kada zemlja izlazi iz inflacione krize. Viktor Orban je godinama vodio kampanju navodne zaštite dece od, kako je rekao, LGBTQ aktivista koji lutaju školama u zemlji.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading