ORBAN PRELOMIO KONAČNO! Zemlje su ''obnovile poverenje'', OVA zemlja uskoro ulazi u NATO!

Autor:

Svet

17.02.2024

17:41

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ovaj potez dolazi nakon što je Švedska podnela zahtev za članstvo u NATO-u u maju 2022., što je bila istorijska promena politike potaknuta ruskom invazijom na Ukrajinu.

ORBAN PRELOMIO KONAČNO! Zemlje su ''obnovile poverenje'', OVA zemlja uskoro ulazi u NATO!

Foto: Tanjug/AP Photo/Virginia Mayo

Mađarski premijer Viktor Orban najavio je da će Mađarski parlament uskoro ratifikovati ulazak Švedske u NATO na početku prolećnog zasedanja kasnije u februaru.

Orban je istakao da je to "dobra vest" i da se njihov spor sa Švedskom bliži rešenju.


Orban i švedski premijer Ulf Kristersson preduzeli su korake za "obnovu poverenja" između dve zemlje, no detalji tog procesa nisu otkriveni. Ovaj potez dolazi nakon što je Švedska podnela zahtev za članstvo u NATO-u u maju 2022., što je bila istorijska promena politike potaknuta ruskom invazijom na Ukrajinu, prenosi Jutarnji.hr.

Sporna ratifikacija i odnosi sa saveznicima

Mađarska je jedina članica NATO-a koja još nije ratifikovala švedski zahtev, što je izazvalo zabrinutost među saveznicima i dovelo do pogoršanja odnosa sa Sjedinjenim Državama. Odnosi između Mađarske i Švedske dodatno su opterećeni "neutemeljenim" švedskim optužbama o potkopavanju demokratije u Mađarskoj, koje je Orbanova vladajuća stranka Fidesz odbacila.

Orbanova podrška ulasku Švedske u NATO

Uprkos političkim nesuglasicama, Orbanova vlada podržava ulazak Švedske u NATO. Orban je istakao da je proces ratifikacije započeo još od sredine 2022. godine te se očekuje da će parlament ponovno zasjedati 26. februara kako bi konačno doneo odluku o ovom pitanju.

Ova situacija naglašava kompleksnost političkih odnosa unutar NATO saveza i važnost međusobnog poverenja među članicama.

(Jutarnji.hr)

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading