SUVIŠE BOGAT DA BI SE BOJAO "DUBOKE DRŽAVE": Čuveni novinar sačuvao nezavisnost i nakon što je najuren s televizije Foks njuz

Autor:

Svet

17.02.2024

17:38

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Emisiju Takera Karlsona gledali su republikanci i demokrate, a i sad ga prate preko interneta.

SUVIŠE BOGAT DA BI SE BOJAO "DUBOKE DRŽAVE": Čuveni novinar sačuvao nezavisnost i nakon što je najuren s televizije Foks njuz

Foto: RYAN LIM / AFP / Profimedia

Ako ste republikanac i pratite televiziju nakon što ste decu stavili u krevet, verovatno gledate Takera Karlsona na TV Foks njuz. A ukoliko ste demokrata, verovatno radite to isto. Ovo je bio zaključak istraživanja gledanosti američkih TV stanica neposredno pre nego što je Karlson najuren s Foks njuza.

Džordža Buša umalo nije koštao predsedničkog mandata

Republika

Foto: Tanjug/AP

Džordž Buš

Karlson je 1999. intervjuisao guvernera Teksasa Džordža Buša, koji je kasnije postao predsednik SAD. Citirao je kako se Buš rugao osuđenoj na smrt Karli Fej Taker, koja je kasnije pogubljena. Buš je često koristio reč je*ati, što mu je donelo loš publicitet u predsedničkoj kampanji 2000. Buš je tvrdio da ga je Karlson pogrešno okarakterisao.

- Gospodin Karlson je dobar reporter, samo je pogrešno shvatio koliko je to ozbiljno. Smrtnu kaznu shvatam veoma ozbiljno - pravdao se Buš, a Karlson je kasnije priznao da se plašio da će biti rastrgnut zbog tog intervjua.

CNN IZVISIO

"Veče s Takerom Karlsonom" emitovano je u isto vreme kad i emisija njegove suparnice Rejčel Medou na demokratama naklonjenom TV MSNBC. Međutim, Karlsona je gledala većina republikanaca i demokrata u uzrastu od 25 do 54 godine, dok je CNN pratio ostatak. "Duboka država", skup političara, predstavnika krupnog kapitala i medija, koji je sebi postavio za cilj da upravlja Amerikom i svetom, to nije mogao da dopusti.

Za demokrate i "duboku državu" najgore je što je Karlson ekonomski potpuno nezavisan čovek, na kojeg ne može da se utiče korupcijom ili ucenama. On je nasledio više od 160 miliona dolara od roditelja, ali je ostvario i uspešnu karijeru. Kad je Karlson prešao u Foks njuz, godišnja plata mu je bila 600.000 dolara, a onda je porasla na 45 miliona plus pet miliona bonusa.

OTKRIO IZBORNU KRAĐU

Karlson je 24. aprila 2023. napustio Foks njuz, samo nekoliko dana nakon što je ova televizija platila za klevetu 767 miliona dolara kompaniji "Dominion voting sistems", koja proizvodi i prodaje programe i mašine za glasanje. Foks njuz i Karlson su doveli u pitanje rezultate glasanja na predsedničkim izborima 2020. na kojima je, makar zvanično, Džo Bajden pobedio Donalda Trampa. Foks njuz usudio se da dovede u pitanje glasačke mašine koje je napravio "Dominion voting sistems", što ga je koštalo oko četvrtine godišnjeg neoporezovanog prihoda. Karlson je još dobro prošao jer se nije našao na udaru tužilaštva za upad pristalica Donalda Trampa na Kapitol 6. januara 2021. Naime, njemu je zamerano da je tih dana sve učinio da ubedi gledaoce da su predsednički izbori bili namešteni.

Pritom je "duboka država" pokušala da ocrni Karlsona preko medija tvrdnjom da je otpušten po ličnom nalogu vlasnika Foks njuza Ruperta Mardoka zbog vulgarnog rečnika u odnosu na producenta Ebi Grosberg. Ona je čak podnela tužbu protiv Karlsona u kojoj tvrdi da je ispoljio otvorenu mržnju prema ženama, što je besmislena optužba za porodičnog čoveka koji je više od tri decenije u braku i ima četvoro dece, od toga tri ćerke.

Evo zašto ga demokrate mrze

1. Karlson je još 2015. izjavio da ne smatra Rusiju ozbiljnom pretnjom SAD i pozvao na saradnju protiv Islamske države kao zajedničkog neprijatelja u sirijskom građanskom ratu.
2. Odbacio je i tezu da su se ruski hakeri umešali u američke predsedničke izbore 2016, kad je Donald Tramp pobedio Hilari Klinton.
3. Kad je počeo rat, podržao je tvrdnje Moskve da su SAD na teritoriji Ukrajine razvile laboratorije za biološko oružje.
4. Karlson se nije libio da se bavi temama koje "duboka država" svrstava u teorije zavere. Reč je, pre svega, o "Velikoj zameni", odnosno teoriji da postoji plan da se belo stanovništvo Evrope zameni migrantima.
5. On je pristalica teze o veštački izazvanoj pandemiji KOVID-19. Takođe je naveo da vlada SAD tajno čuva svemirski brod vanzemaljaca.
6. Optužio je Ukrajinu za rušenje hidroelektrane Nova Kahovka na Dnjepru, čime je dovedena u opasnost atomska centrala Zaporožje
7. Optužio je SAD za umešanost u miniranje gasovoda "Severni tok".

AMER STAROG KOVA

Ipak u tome leži glavni razlog otvorene mržnje demokrata prema Karlsonu. On je konzervativan Amerikanac starog kova, a dovoljno je talentovan da ga i dalje na internetu pažljivo gledaju i uvažavaju republikanci i demokrate. Pritom se Karlson usprotivio svemu što je odlikovalo novu Ameriku, nastalu nakon kraja Hladnog rata: ratovima, abortusima, talasima migranata... Na kraju je intervjuom s Vladimirom Putinom pružio Amerikancima priliku da čuju i drugu stranu o ratu u Ukrajini kog finansiraju poreski obveznici SAD, za šta se ispostavilo da je najveća jeres.

Dvaput prodao kuću da se spase demonstranata

Taker Karlson se oženio Suzan, rođenom Endrjuz, koju je upoznao u srednjoj školi Svetog Đorđa, gde joj je otac bio episkopalni sveštenik. Venčali su se u školskoj kapeli kad je imao 22 godine.
- Još idemo u Episkopalnu crkvu jer volim liturgiju i ljude, ali je prezirem zbog podrške istopolnim brakovima i pravu na abortus - rekao je Karlson, koji sa Suzan ima sina Baklija i ćerke Lili, Holi i Doroti.
Taker je prestao da pije 2002, a nekoliko godina ranije bacio je cigarete, na koje se navikao u osmom razredu. Sad stalno žvaće nikotinske žvake. Obožavalac je davno raspuštene rok grupe Veličanstveno mrtav i bio je na pedesetak njihovih koncerata.
Grupa demonstranata okupila se ispred njegove kuće u Vašingtonu 2011, pa je on prodao i kupio drugu u blizini. Kad su 2018. to ponovili, odselio se na ostrvo Gasparila u Meksičkom zalivu, a deo godine živi u Mejnu, kod Vudstoka, gde je održan čuveni koncert 1971.

PRVO TRAŽIO POSAO U CIA, ALI SU GA ODBILI

Republika

Foto: Credit: Gavriil Grigorov / Sputnik / Profimedia

Taker Karlson i Vladimir Putin

Njegovo pravo ime je Taker Meknir Karlson i rodio se u San Francisku 1969. On je stariji sin Lize Meknir, umetnice iz San Franciska, i Dika Karlsona, bivšeg direktora Glasa Amerike, predsednika Korporacije za javnu radiodifuziju i ambasadora SAD na Sejšelima.
Roditelji su mu se razveli kad je imao šest godina, pa je majka otišla u Francusku, gde je i umrla, i dečaci je više nikada nisu videli. Godinu dana kasnije njegov otac oženio se Patrišom Kerolajn Svonson, naslednicom kompanije "Svanson enterprises", koja je usvojila Takera i njegovog brata.

Takera su upisali u Koledž du Leman u Ženevi, ali je ubrzo izbačen, pa je srednje obrazovanje stekao u školi Svetog Đorđa, na Roud Ajlendu. Univerzitetsku diplomu zaslužio je na Triniti koledžu u Hartfordu. Zna se da je bio član studentskog klana "Den Vajt", nazvanog po atentatoru koji je ubio gradonačelnika San Franciska Džordža Moskona i supervizora Harvija Milka.

Karlson je prvo hteo da se zaposli u CIA, ali je služba napravila grešku i odbila ga. Potom je odlučio da napravi novinarsku karijeru, iako pati od disleksije, poremećaja razumevanja pročitanog teksta. U tome ga je podržao otac Dik.

- Ti ćeš dobiti intervju sa svakim - rekao mu je Dik i bio je u pravu.

Taker Karlslon radio je u desetak medija, kao i Volstrit žurnalu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading