PRVO ORBANOVO OBRAĆANJE NAKON SKANDALA KOJI TRESE MAĐARSKU! Zbog ovog poteza navukao GNEV javnosti na sebe, kako je moguće da su DOZVOLILI OVO?

Autor:

Svet

17.02.2024

17:22

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Orban je odmah adresirao ostavku predsednice Katalin Novak, rekavši da 2024. "ne bi mogla da počne gore" i da je njen odlazak "noćna mora" za zemlju.

PRVO ORBANOVO OBRAĆANJE NAKON SKANDALA KOJI TRESE MAĐARSKU! Zbog ovog poteza navukao GNEV javnosti na sebe, kako je moguće da su DOZVOLILI OVO?

Foto: Tanjug/AP

Mađarski premijer Viktor Orban suočava se sa političkim posledicama skandala oko predsedničkog pomilovanja tokom godišnjeg obraćanja naciji u subotu, koje je bila njegova prva javna pojava otkako je mađarska predsednica, njegova saveznica, podnela ostavku pre nedelju dana.

Orban je pod intenzivnim pritiskom sa više strana, jer njegovo opstruktivno ponašanje na međunarodnoj sceni izaziva sve veće frustracije među njegovim saveznicima u Evropskoj uniji i NATO-u. U međuvremenu, širom Mađarske vlada široka javna osuda zbog pomilovanja koje je predsednica izdala osuđeniku u slučaju seksualnog zlostavljanja dece, prenosi APnews.com.


Orban je odmah adresirao ostavku predsednice Katalin Novak, rekavši da 2024. "ne bi mogla da počne gore" i da je njen odlazak "noćna mora" za zemlju. Fidesz, Orbanovu nacionalističku partija, potresla su nedavna otkrića da je Novak, bliska Orbanova saveznica, izdala predsedničko pomilovanje čoveku koji je bio u zatvoru zbog prikrivanja serije seksualnog zlostavljanja dece od strane direktora državnog sirotišta.

Orban se suočava sa izolacijom zbog blokiranja ključnih odluka od strane svojih međunarodnih saveznika. On je postavio prepreke za EU finansiranje za Ukrajinu koja se bori sa nedostatkom novca, a Mađarska ostaje jedini protivnik među 31 članicom NATO-a koji još uvek nije odobrila ulazak Švedske u vojnu alijansu. Američki kongresnici planiraju posetu Budimpešti u nedelju kako bi se fokusirali na strategijska pitanja koja se tiču NATO-a i Mađarske, ističući rastuću nestrpljivost među saveznicima Mađarske posle 18 meseci kašnjenja u ratifikaciji švedskog zahteva za pridruživanje alijansi.

Orban je naznačio da bi glasanje o ovom pitanju moglo da se desi kada se mađarski parlament ponovo sastane 26. februara. "Dobra vest je da se naš spor sa Švedskom približava kraju", rekao je. "Korak po korak se približavamo ratifikaciji pridruživanja Švedske NATO-u na početku prolećnog zasedanja parlamenta."

Orbanova politika i evropski izbori

Uoči izbora za Evropski parlament koji se približavaju ovog leta, Orban je nastojao da ujedini desničarske snage na kontinentu koje odbijaju liberalnu demokratiju, imigraciju i prava LGBTQ+ zajednice. "Nikada ranije nije postojala takva razlika između politike Brisela i interesa i volje naroda Evrope. Moraju da se dese promene u Briselu", rekao je. "Ove promene se neće same dogoditi, morate ih izazvati. Evropa mora da preuzme Brisel."


Orban, pristalica onoga što naziva "neliberalnom demokratijom", otvoreno je podržao Donalda Trampa u njegovoj verovatnoj kandidaturi za predsednika SAD u novembru, i sugerisao je da rat u Ukrajini ne bi počeo da je Tramp predsednik. "Ne možemo se mešati u izbore druge zemlje, ali baš bismo voleli da se predsednik Donald Tramp vrati na vlast i postigne mir ovde na istoku Evrope", rekao je u subotu.

Dok je pomenuo skorašnje rotirajuće predsedavanje Mađarske Savetu Evrope, koje treba da počne u julu, Orban je pozajmio jedan od popularnih slogana Donalda Trampa da bi opisao svoje planove za tu ulogu. "Učinimo Evropu ponovo velikom!" rekao je. "MAGA tamo, MEGA ovde."

(APnews.com)

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading