POLITIČKA MOĆ NA ISKUŠENJU: Nezapamćeni skandal potresa Mađarsku - otkrivena ''ahilova peta'' Viktora Orbana!

Autor:

Svet

13.02.2024

21:58

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Skandal i naknadna ostavka mađarskog predsednika koja je potresla mađarsku politiku razotkrila je ranjivost premijera Viktora Orbana i predstavlja veliki test za opoziciju dok se zemlja priprema za lokalne i evropske izbore u junu.

POLITIČKA MOĆ NA ISKUŠENJU: Nezapamćeni skandal potresa Mađarsku - otkrivena ''ahilova peta'' Viktora Orbana!

Foto: Tanjug/AP Photo/Virginia Mayo

Mađarski premijer je proveo dosta vremena putujući svetom i gradeći sebi međunarodni brend kao konzervativna osoba posvećena promovisanju tradicionalnih vrednosti.

Međutim, Orbanovi domaći kritičari dugo su tvrdili da kod kuće njegova vladajuća stranka Fides malo brine o ideologiji i da je izgradila sistem upravljanja koji je osmišljen da obogati mali uži krug.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

Jaz između vladine retorike i njenog ponašanja došao je do izražaja ovog meseca nakon što je mađarski novinski sajt 444.hu izvestio da je konzervativna predsednica Katalin Novak pomilovala čoveka osuđenog za pomaganje pedofilu da prikrije slučaj seksualnog zlostavljanja u domu za decu.

Nešto više od nedelju dana nakon što je članak objavljen, Novak - koja je izgradila karijeru na negovanju imidža konzervativne hrišćanske majke fokusirane na porodičnu politiku, podnela je ostavku.

Sa njom je otišla Judit Varga, vodeći kandidat Fidesa na izborima za Evropski parlament, koja je odobrila odluku o pomilovanju dok je bila ministarka pravde.

Ona je u subotu na Fejsbuku rekla da će preuzeti političku odgovornost za davanje pomilovanja i da je podnela ostavku na mesto poslanika i nosioca liste za Evropski parlament.

Vargin bivši dolio ulje na vatru

Međutim, uprkos iznenadnom prekidu političkih karijera jedina dva vidljivija i nadaleko poznata političara Fidesa, za odluku o pomilovanju nije bilo pravog objašnjenja.

- Odsustvo bilo kakvih ranijih smislenih pokušaja komunikacije i brzina ostavki pokazuju da vlada želi da izbegne bilo kakvo dublje razmatranje ovog pitanja - rekla je Žužana Veg, gostujući saradnik u istraživačkom centru Nemačkog Maršalovog fonda, a prenosi britanski Staratelj.

Dolivajući ulje na vatru, Peter Mađar Vargin bivši suprug i osoba blisko povezana sa vlastima, dodatno je uneo u zbrku javno optužujući visoke zvaničnike unutar strukture Fidesa da se kriju iza Novaka i Varge dok su radili samo u režimu da se obogate.

Foto: AP Photo/Olivier Matthys

 

- Morao sam polako i konačno da shvatim da je sve ovo zapravo samo politički proizvod, podmazivanje koje služi samo u dve svrhe – da se prikrije funkcionisanje fabrike električne energije i da se stekne enormno bogatstvo - napisao je on tokom vikenda.

U intervjuu koji je brzo postao senzacija u Mađarskoj sa više od 800.000 pregleda na Jutjubu, Mađar je govorio o pritiscima i pretnjama sa kojima se navodno suočavao od vladinih zvaničnika.

On se takođe obrušio na Antala Rogana, moćnog ministra koji kontroliše obaveštajne službe zemlje i veruje se da donosi odluke o sadržaju novinskih izveštaja.

Za one u Mađarskoj koji uporno ističu problem odgovornosti vladajućih struktura i koji godinama upozoravaju na posledice koruptivnih radnji, odluka Mađara da otvoreno govori izuzetno je značajna.

- Mađarov insajderski izveštaj „potvrdio je kritike mađarskih organizacija civilnog društva, medija i institucija Evropske unije o tome kako je korupcija postala sistemska za vreme premijera Orbana, što je dovelo do ekstremnog bogaćenja njegovih bliskih saradnika - rekao je Šandor Lederer, direktor K-Monitora, nevladina organizacija koja se bori protiv korupcije i promoviše transparentnost u Mađarskoj.

Ali Orban, koji je na vlasti više od decenije, i dalje ima jaku poziciju. S obzirom na to da mađarske medije kontroliše vlast, a opozicija podeljena, nije jasno koliko će detalja ovog skandala dopreti do ušiju Orbanove glasačke baze i da li će slučaj uticati na njihove stavove.

Istraživanje agencije Median u januaru pokazalo je da Fides ima 32 posto podrške birača, dok su sve opozicione stranke zabeležile porazne jednocifrene brojke.

'Premijer nije znao za to'

- Premijer se neće suočiti sa direktnim posledicama - ističe Veg. On, međutim, dodaje da kritike i optužbe Mađara „otkrivaju neke unutrašnje linije podela u Fidesu, sugerišući postojanje grupe koja je kritična prema oligarhijskim i ličnim interesima koje vodi najuži krug oko premijera”.

Kako se približavaju lokalni i evropski parlamentarni izbori, prema Veghovim rečima, ovo je svakako neprijatno za Fides i verovatno će rezultirati demonstracijom sile u užem krugu.

Orban je uglavnom bio odsutan tokom krize, ostavljajući Novaka i Vargu da preuzmu krivicu. Visoki mađarski zvaničnik, koji je govorio pod uslovom da ostane anoniman, umanjuje uticaj političkih turbulencija - prema njegovim rečima, Mađar nije važan igrač u ovoj igri, prenosi Gardijan.

- Mislim da je premijer izolovao problem i ograničio štetu koju je napravio predsednik - dodaje on, ali kaže da je izvesno da je Novak napravio veliku grešku.

- Premijer nije znao za to - tvrdi zvaničnik.

Za mađarske opozicione stranke, koje su se poslednjih godina borile da se nekako uguraju u Orbanovu administraciju, skandal nudi retku priliku, ali i priličan izazov.

Jedan opozicioni političar je rekao da važna pitanja uključuju da li zaista postoji pravi rascep u eliti Fidesa ili je to samo lična osveta. Takođe je nejasno, ističe on, da li to pitanje može doći do apatičnih ili neodlučnih birača van opozicione baze, prenosi Večernji list.

- Glavni tabori Fidesa su prilično čvrsti, tako da je naš posao da obezbedimo da poruka i implikacije stignu do neodlučnih i apatičnih birača - poručuju iz opozicije.

- Ako sadašnja opozicija ne može da iskoristi ovu priliku, onda dolazi u pitanje sam njen legitimitet i razlog postojanja u ovakvom obliku - zaključuje ovaj neimenovani opozicioni političar.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading