STRAVIČNE DETALJE OBELODANILI MEDIJI! Otkrivena pozadina skandala koji trese Mađarsku: Ovo je razlog što je tokom TV obraćanja Novak podnela ostavku!

Autor:

Svet

11.02.2024

16:32

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Odluku sada već bivše predsednice Katalin Novak da pomiluje muškarca osuđenog za pomaganje pedofilu, izazvala je ogorčenje mađarske javnosti i postavila pitanje o nultoj toleranciji prema pedofiliji u društvu.

STRAVIČNE DETALJE OBELODANILI MEDIJI! Otkrivena pozadina skandala koji trese Mađarsku: Ovo je razlog što je tokom TV obraćanja Novak podnela ostavku!

Foto: Tanjug/AP/Photo/Andrew Medichini, Pool, Fil

Uznemirujući detalji izlaze na videlo, ukazujući na sistemski neuspeh u zaštiti maloletnika smeštenih u ustanovu za nezbrinutu decu. Direktor te ustanove je bio zlostavljač najmanje desetoro štićenika u periodu od 2004. do 2016. godine.

Ovaj gnusan čin ostao je neprijavljen jer je jedan od zaposlenih nakon zlostavljanja nagovarao žrtve da ćute.

Nakon suđenja, direktor je osuđen na osam godina zatvora, a zaposleni na tri godine i četiri meseca. Međutim, šokantni obrt događaja usledio je kada je bivša predsednica Katalin Novak u aprilu prošle godine pomilovala zlostavljača zajedno s još 20 osuđenika, usred posete pape Franje Mađarskoj.

Ova odluka je iznenađujuća s obzirom na Novakovu dosadašnju podršku tradicionalnim porodičnim vrednostima i zaštiti dece.

Pošto su lokalni mediji otkrili skandal prošle nedelje, Novak je u početku odbijala da zvanično objasni svoju odluku. Opozicija je odmah zatražila njenu ostavku, dok su besni građani organizovali proteste ispred njenog kabineta. U subotu su hiljade ljudi izašle na ulice Budimpešte tražeći pravdu.

Pod pritiskom javnosti, Novak je konačno podnela ostavku putem televizijskog obraćanja.

- Donela sam odluku o pomilovanju verujući da osuđenik nije zlostavljao decu koju je nadgledao. Pogrešila sam jer je pomilovanje izazvalo sumnju po pitanju nulte tolerancije prema pedofiliji - izhavila je ona tom prilikom.

Podsetimo, ovaj skandal nije zaobišao ni Judit Vargu, tadašnju ministarku pravde, koja je takođe odgovorna za odobravanje pomilovanja. Ona je preuzela političku odgovornost, takođe, dajući ostavku na svoje mesto poslanika u parlamentu i nosioca liste za Evropski parlament.

Premijer Viktor Orban, koji je bio blizak saradnik Novak, odmah se distancirao od predsednice. Kao odgovor na ovu aferu, krajem nedelje je predložio parlamentu ustavni amandman kojim bi se zabranilo predsedniku države pomilovanje zlostavljača dece i počinilaca krivičnih dela nad njima.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading