TURSKA POSREDNIK IZMEĐU UKRAJINE I RUSIJE: Šta se krije iza sastanka Zelenskog i Erdogana?

Autor:

Svet

07.03.2024

22:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Očekuje se da će dvojica lidera razgovarati o bilateralnim odnosima između Turske i Ukrajine.

TURSKA POSREDNIK IZMEĐU UKRAJINE I RUSIJE: Šta se krije iza sastanka Zelenskog i Erdogana?

Foto: Tanjug/AP

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski planira da poseti Tursku sutra i da se sastane sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom. Ova poseta ima za cilj razgovor o različitim pitanjima koja se tiču odnosa između dve zemlje, kao i aktuelnih događaja u regionu.

Razgovor o ratu u Ukrajini

Jedna od ključnih tema razgovora biće svakako trenutna situacija u vezi sa ratom u Ukrajini. Očekuje se da će dvojica lidera razmotriti mogućnosti za rešavanje ovog dugotrajnog sukoba i iznalaženje stabilnog rešenja.

Sporazum o izvozu žita Crnim morem

Takođe, jedna od značajnih tema razgovora biće i pitanje sporazuma o izvozu žita Crnim morem. Ovaj sporazum je izazvao pažnju javnosti nakon povlačenja Rusije iz istog prošle godine, te će se ova tema sigurno naći u fokusu razgovora, prenosi Tanjug.

Bilateralni odnosi Turske i Ukrajine

Pored toga, očekuje se da će dvojica lidera razgovarati o bilateralnim odnosima između Turske i Ukrajine. Ova tema obuhvata širok spektar pitanja, uključujući ekonomsku saradnju, bezbednosne izazove i razmenu iskustava.

Značaj Turske u geopolitičkom smislu

Turska, kao članica NATO-a, ima značajnu ulogu u regionalnoj i globalnoj politici. Njena pozicija duž Crnog mora je od vitalnog značaja za mnoge međunarodne odnose, te je zbog toga važno pratiti njen angažman u odnosima sa susednim zemljama poput Ukrajine i Rusije.


Poseta Volodimira Zelenskog Turskoj i sastanak sa Redžepom Tajipom Erdoganom predstavljaju važan događaj u međunarodnim odnosima. Očekuje se da će razgovori dvojice lidera doneti nova saznanja i perspektive za rešavanje aktuelnih pitanja koja se tiču njihovih zemalja i regiona.

(Tanjug)

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading