"POVUCITE SE!" Težak diplomatski udarac za Moskvu od nekada bliskog saveznika

Autor:

Svet

07.03.2024

13:36

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prema sporazumu iz 1992. potpisanom sa Jermenijom, Rusija ima nekoliko odreda granične straže na lokacijama širom zemlje.

"POVUCITE SE!" Težak diplomatski udarac za Moskvu od nekada bliskog saveznika

Foto: Tanjug/AP/Oleg Shakurov from Pixabay

Jermenija je u sredu saopštila da je zvanično zatražila od Rusije da povuče svoje granične straže sa aerodroma u Jerevanu.

- Jermenija ima jasan stav po ovom pitanju i obavestila je Rusiju zvaničnim pismom - rekao je novinarima sekretar Saveta bezbednosti Jermenije, Armen Grigorjan.

Prema sporazumu iz 1992. potpisanom sa Jermenijom, Rusija ima nekoliko odreda granične straže na lokacijama širom zemlje južnog Kavkaza, uključujucći i aerodrom Zvartnoc u Jerevanu.

Iako je Moskva istorijski bila blizak saveznik Jermenije, odnosi između dve zemlje su se pogoršali prošle godine nakon što ruske mirovne snage nisu intervenisale kada je Azerbejdžan preuzeo kontrolu nad spornim regionom Nagorno-Karabah.

Premijer Jermenije, Nikol Pašinjan, potpisao je dokument kojim Nagorno-Karabah prestaje da postoji, i predao teritoriju Azerbejdžanu. Nakon poraza optužio je Rusiju.

Podsetimo, Jermenija je nedavno zamrznula svoje učešće u Organizaciji dogovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB), saopštio je premijer, Nikol Pašinjan, u intervjuu za televiziju Frans24.

Po našem mišljenju, sporazum o kolektivnoj bezbednosti nije sproveden prema Jermeniji, posebno 2021. i 2022. godine, i to nije moglo da prođe nezapaženo. Zamrznuli smo naše učešće u tom sporazumu. Videćemo šta će biti dalje - rekao je Pašinjan.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading