JOŠ JEDAN KORAK DALJE OD RUSIJE: Micotakis obećao Jermeniji pomoć pri orijentaciji ka Zapadu

Autor:

Svet

28.02.2024

10:07

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Jermenija je prošle nedelje zamrznula svoje učešće u Organizaciji dogovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB).

JOŠ JEDAN KORAK DALJE OD RUSIJE: Micotakis obećao Jermeniji pomoć pri orijentaciji ka Zapadu

Foto: Tanjug/AP Photo

Grčki premijer, Kirijakos Micotakis, izjavio je juče da želi da pomogne Jermeniji da se okrene ka Zapadu, dodavši da bi poboljšane veze sa Evropskom unijom podstakle stabilnost na Kavkazu.

- U potpunosti podržavamo orijentaciju Jermenije ka Zapadu. Prirodno je da je naša zemlja, kao članica Evropske unije i NATO-a, spremna da svojim znanjem i iskustvom doprinese izgradnji ove nove liberalne demokratije - rekao je Micotakis jermenskom kolegi, Nikoli Pašinjanu, koji je u poseti Grčkoj, prenosi AP.

Pašinijan je zahvalio Micotakisu na podršci grčke vlade u uspostavljanju novih pregovora o partnerstvu između EU i Jermenije.

- Naša saradnja sa EU je već dala rezultate i siguran sam da će u bliskoj budućnosti ovi rezultati postati vidljiviji - rekao je Pašinjan novinarima.

Jermenija je prošle godine, naljutivši Moskvu, održala zajedničku vojnu vežbu sa Sjedinjenim Državama i obavezala se da će ubrzati reforme u cilju jačanja njenog partnerstva sa EU, navodi agencija.

Podsetimo, Jermenija je prošle nedelje zamrznula svoje učešće u Organizaciji dogovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB).

- Po našem mišljenju, sporazum o kolektivnoj bezbednosti nije sproveden prema Jermeniji, posebno 2021. i 2022. godine, i to nije moglo da prođe nezapaženo. Zamrznuli smo naše učešće u tom sporazumu. Videćemo šta će biti dalje - rekao je Pašinjan.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading