RASPADA SE ISTOČNI NATO: Veliki šamar za Putina stigao iz Jermenije

Autor:

Svet

23.02.2024

08:31

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

ODKB uključuje šest država: Jermeniju, Belorusiju, Kazahstan, Kirgistan, Rusiju i Tadžikistan.

RASPADA SE ISTOČNI NATO: Veliki šamar za Putina stigao iz Jermenije

Foto: Tanjug/Ap

Jermenija je zamrznula svoje učešće u Organizaciji dogovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB), saopštio je premijer, Nikol Pašinjan, u intervjuu za televiziju Frans24.

- Po našem mišljenju, sporazum o kolektivnoj bezbednosti nije sproveden prema Jermeniji, posebno 2021. i 2022. godine, i to nije moglo da prođe nezapaženo. Zamrznuli smo naše učešće u tom sporazumu. Videćemo šta će biti dalje - rekao je Pašinjan.

Međutim, Sekretarijat ODKB nije primio saopštenje od Jerevana o suspendovanju članstva.

- Sekretarijat ODKB do sada nije dobio nikakvo saopštenje Jerevana o obustavljanju članstva u ODKB. Što se tiče teze o zamrzavanju učešća, očigledno se radi o tome da Jermenija neće učestvovati u nizu događaja koje organizacija održava u poslednje vreme - saopšteno je Sputnjiku iz sekretarijata ODKB.

Foto: Tanjug/AP

 

Podsećamo, Jerevan je više puta optuživao ODKB i Moskvu da ne ispunjavaju svoje obaveze. U januaru je sekretar Saveta bezbednosti Jermenije, Armen Grigorjan, izjavio da Jermenija "nema nikakvih očekivanja" od ODKB, pošto nije "adekvatno reagovao" u septembru 2022. godine.

Takođe, premijer Jermenije, Nikol Pašinjan, odbio je da učestvuje na samitu ODKB u Moskvi 23. novembra.

ODKB uključuje šest država: Jermeniju, Belorusiju, Kazahstan, Kirgistan, Rusiju i Tadžikistan.

Ministar odbrane, Sergej Šojgu, krajem maja je ukazao na značaj učešća Jerevana u zajedničkim aktivnostima operativne i borbene obuke u okviru ODKB.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading