ŠEF NATO DAO ZELENO SVETLO UKRAJINCIMA DA REŠETAJU RUSIJU BORBENIM AVIONIMA: ''To je samoodbrana''!

Autor:

Svet

22.02.2024

16:58

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U avgustu, Sjedinjene Američke Države su odobrile transfer borbenih aviona F-16 Ukrajini iz Danske i Holandije čim se završi obuka pilota.

ŠEF NATO DAO ZELENO SVETLO UKRAJINCIMA DA REŠETAJU RUSIJU BORBENIM AVIONIMA: ''To je samoodbrana''!

Foto: Tanjug/AP, Shutterstock

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izrazio je podršku Ukrajini u nabavci borbenih aviona F-16 od svojih saveznika, ističući da će Ukrajina imati pravo na samoodbranu, uključujući gađanje legitimnih vojnih ciljeva Rusije van teritorije Ukrajine nakon što dobije avione.

Zahtev za borbenim avionima F-16, proizvedenim u Sjedinjenim Američkim Državama, dolazi dok Ukrajina pokušava da se suprotstavi ruskoj vazdušnoj superiornosti, prenosi Klix.ba.

Odobrenje i izvori F-16 borbenih aviona

U avgustu, Sjedinjene Američke Države su odobrile transfer borbenih aviona F-16 Ukrajini iz Danske i Holandije čim se završi obuka pilota. Stoltenberg je naglasio da će svaki saveznik odlučiti da li će snabdeti Ukrajinu F-16 avionima, i da saveznici imaju različite politike.

Pravo Ukrajine na samoodbranu

Stoltenberg je naglasio da je sukob u Ukrajini jedan od agresije, i da Ukrajina ima pravo na samoodbranu, uključujući gađanje legitimnih vojnih ciljeva Rusije van teritorije Ukrajine. Ova izjava naglašava ozbiljnost situacije i priznanje potrebe Ukrajine da ojača svoje odbrambene sposobnosti.

Vremenski okvir za isporuku borbenih aviona F-16

Što se tiče vremena isporuke borbenih aviona F-16, generalni sekretar NATO-a je naglasio hitnost, ističući da je "što pre, to bolje". On je naglasio važnost poštovanja saveta vojnih stručnjaka o spremnosti saveznika za početak i isporuku F-16 aviona.


Stoltenbergova podrška Ukrajini u nabavci borbenih aviona F-16 predstavlja značajan razvoj u kontinuiranim tenzijama između Ukrajine i Rusije, kao i šireg geopolitičkog pejzaža u istočnoj Evropi.

(Klix.ba)

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading