LOV NA NEISTOMIŠLJENIKE, ILI NEŠTO VIŠE? Više od 400 osoba privedeno tokom odavanja počasti Navaljnom, među njima i SVEŠTENIK!

Autor:

Svet

18.02.2024

23:56

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U Sankt Peterburgu više od 200 građana je uhapšeno, među kojima je i Grigorij Miknov-Vojtenko, sveštenik Apostolske pravoslavne crkve, verske grupe nezavisne od Ruske pravoslavne crkve.

LOV NA NEISTOMIŠLJENIKE, ILI NEŠTO VIŠE? Više od 400 osoba privedeno tokom odavanja počasti Navaljnom, među njima i SVEŠTENIK!

Foto: Tanjug/AP

Više od 400 ljudi privedeno je širom Rusije na okupljanjima na kojima je odavana počast ruskom opozicionom lideru Alekseju Navaljnom. Grupa za ljudska prava OVD-Info saopštila je da je u više od deset gradova policija do subote uveče privela 401 osobu, najviše u Moskvi i Sankt Peterburgu.

Hapšenje sveštenika i kazne

U Sankt Peterburgu više od 200 građana je uhapšeno, među kojima je i Grigorij Miknov-Vojtenko, sveštenik Apostolske pravoslavne crkve, verske grupe nezavisne od Ruske pravoslavne crkve. On je pre hapšenja pozvao preko društvenih mreža na pomen Navaljnom i optužen je za organizovanje skupa. Nakon hapšenja, hospitalizovan je zbog moždanog udara. Sudovi u Sankt Peterburgu su naložili zatvorske kazne od jednog do šest dana za 42 osobe pritvorene u petak, dok je devetoro građana dobilo novčane kazne, prenosi Tanjug.

Foto: Tanjug/AP

Odavanje počasti Alekseju Navaljnom

Reakcija u Moskvi i predstojeći izbori

U ruskoj prestonici, Moskvi, najmanje šest osoba je dobilo kaznu zatvora u trajanju od 15 dana, navodi OVD-Info. I pored upozorenja moskovskog tužilaštva da se ne učestvuje na protestima, stotine građana izašle su na ulice gde su na improvizovanim memorijalnim mestima odavale počast Navaljnom. Vest o smrti Navaljnog stigla je mesec dana pre predsedničkih izbora u Rusiji za koje se očekuje da će Putinu obezbediti još šest godina na vlasti.

Navaljni iza rešetaka

Ruski opozicionar bio je iza rešetaka otkada se vratio iz Nemačke, u januaru 2021. godine. Od tada je dobio tri zatvorske kazne, po više optužbi koje je odbacio kao politički motivisane. Ova situacija je izazvala velike proteste širom Rusije i privukla pažnju međunarodne zajednice, a Navaljni je postao simbol borbe protiv vlasti u Rusiji.

(Tanjug)

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading