BURNA NOĆ NA ULICAMA GRADOVA ŠIROM RUSIJE: Policija uhapsila stotinu građana na skupovima u čast Navaljnog! (FOTO/VIDEO)

Autor:

Svet

17.02.2024

10:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ruska policija je danas intervenisala kako bi rasterala grupe građana koje su se okupile na ulicama dva najveća ruska grada, Moskve i Sankt Peterburga, kao i u drugim delovima zemlje, povodom odavanja počasti nedavno preminulom opozicionom lideru Alekseju Navaljnom.

BURNA NOĆ NA ULICAMA GRADOVA ŠIROM RUSIJE: Policija uhapsila stotinu građana na skupovima u čast Navaljnog! (FOTO/VIDEO)

Foto: Credit: Olga MALTSEVA / AFP / Profimedia

Tamošnje policijske vlasti rasterale su grupe građana sa ulica dva najveća ruska grada, Moskve i Sankt Peterburga, i širom zemlje uhapsila najmanje 100 građana, koji su se danas okupili kako bi odali počast opozicionom političaru Alekseju Navaljnom, koji je juče preminuo u zatvoru u Sibiru.

Prema ruskoj grupi za ljudska prava, OVD-Info, najmanje 100 ljudi je uhapšeno u osam gradova, uključujući Moskvu, Sankt Peterburg i Krasnodar, uprkos tome što je moskovsko tužilaštvo juče upozorilo građane da ne učestvuju na protestima na koje ih pozivaju preko interneta. 

Protesti su organizovani uprkos prethodnom upozorenju moskovskog tužilaštva koje je građane obavestilo da se suzdrže od učešća na skupovima koji su promovisani putem društvenih mreža.

Snimci i slike sa događaja u Moskvi i Sankt Peterburgu prikazuju policiju kako oduzima plakate od demonstranata i sprovodi ih sa improvizovanih spomenika posvećenih Navaljnom.

Nadalje, izveštaji britanske televizije Skaj njuz ukazuju na hapšenje novinara koji su izveštavali sa mesta događaja kod spomenika žrtvama Sovjetske represije u Moskvi.

Treba napomenuti da policija nije pružila informacije o broju uhapšenih građana tokom današnjih protesta.

Podsetimo, Navaljni je preminuo u zatvoru u Sibiru, a vest o njegovoj smrti objavljena je od strane zatvorske službe regiona Jamalo-Nenecki, gde je služio kaznu zatvora od 30 godina. 

Opozicionar je bio u pritvoru od povratka iz Nemačke u januaru 2021. godine. Ove intervencije policije i hapšenja građana dodatno su zaoštrila političku situaciju u zemlji, izazivajući zabrinutost međunarodne zajednice zbog poštovanja ljudskih prava i slobode izražavanja u Rusiji.

BONUS VIDEO

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading