ALEKSEJ NAVALJNI JE NEKOME SMETAO, PA JE SKLONJEN? Smrt Putinovog najjačeg neprijatelja otvorila Pandorinu kutiju!

Autor:

Svet

16.02.2024

16:31

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Iako Navaljni, dok je bio u zatvoru, možda nije predstavljao direktnu pretnju Putinovom režimu, njegova smrt izazvala je kontroverze i postavila pitanje da li je Putinov režim ugrožen.

ALEKSEJ NAVALJNI JE NEKOME SMETAO, PA JE SKLONJEN? Smrt Putinovog najjačeg neprijatelja otvorila Pandorinu kutiju!

Foto: Tanjug/Ap

Aleksej Navaljni, ruski opozicionar i kritičar Kremlja, iznenada je preminuo, a njegova smrt je podstakla mnoge da se zapitaju da li je to znak slabosti Vladimira Putina dok pokušava da održi poverenje u svoje odluke u vezi sa ratom u Ukrajini.

Navaljni je bio poznat po svojoj kampanji protiv korupcije u Rusiji, ali možda je još veću brigu za Putina predstavljala njegova aktivnost oko rata u Ukrajini, naročito uoči predsedničkih izbora u Rusiji.

Navaljni kao antiratni kandidat

Navaljni je bio poznat ne samo po svojoj kampanji protiv korupcije, već i po aktivnostima protiv rata u Ukrajini. On je snimio video snimke koji su otkrili luksuzne palate koje su navodno pripadale Putinu i njegovim prijateljima, ali je takođe pokazao hrabrost boreći se protiv rata i militarizma. Njegova hrabrost i popularnost izazvali su zabrinutost u Putinovom režimu, a moguće je da je to bio razlog zašto su neki tvrdili da je naređeno njegovo ubistvo kako bi se ugušio antiratni duh koji je Navaljni predstavljao, prenosi Sky News.

Reakcija na Navaljnijevo ubistvo

Iako Navaljni, dok je bio u zatvoru, možda nije predstavljao direktnu pretnju Putinovom režimu, njegova smrt izazvala je kontroverze i postavila pitanje da li je Putinov režim ugrožen. Mnogi na Zapadu su pretpostavili da je Vladimir Putin naredio atentat na Navaljnog, s obzirom na to da ga optužuju za smrt mnogih. Njegova smrt takođe je podstakla raspravu o tome da li je Putinov režim zaista tako moćan kako se čini ili postoji unutrašnja slabost koja se pokušava prikriti, navodi Telegraf.rs.

Navaljni i podrška antiratnom kandidatu

Pored Navaljnog, postojali su i drugi hrabri kritičari Putinovog režima, poput britansko-ruskog pisca Vladimira Kara-Murze, koji je takođe bio u zatvoru zbog izmišljenih optužbi. Njegova podrška antiratnom kandidatu Borisu Nadeždinu, kao i reakcija običnih Rusa na tu podršku, ukazuju na to da postoji osećanje koje Putin želi da uguši. Nadeždinova kampanja je privukla veliku podršku i otkrila je potisnuto nezadovoljstvo ratnom politikom Kremlja.

(Sky News/Telegraf)

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading