UKRAJINCI POČINILI STRAVIČAN GREH! Izbrisali Aleksandra Nevskog iz kalendara, rekli kako je ''OLIČENJE ruske propagande''!

Autor:

Svet

03.02.2024

13:56

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Odluka PCU da izbaci Svetog Aleksandra Nevskog iz kalendara izazvala je kontroverze i osude u javnosti.

UKRAJINCI POČINILI STRAVIČAN GREH! Izbrisali Aleksandra Nevskog iz kalendara, rekli kako je ''OLIČENJE ruske propagande''!

Foto: shutterstock

Raskolnička Pravoslavna crkva Ukrajine (PCU) donela je odluku da izbaci Svetog Aleksandra Nevskog iz svog crkvenog kalendara, prenose ukrajinski mediji. Ova odluka je izazvala burne reakcije među vernicima i javnosti, jer se umesto dana sećanja na kneza Aleksandra Novgorodskog, 23. novembra će se proslavljati uspomena na drugog Aleksandra - ktitora manastira Bdenije.

Sveti Aleksandar Nevski - veliki vojskovođa i sveštenik

Knez Aleksandar Jaroslavič Nevski, rođen 1221. godine, bio je poznat po svojim vojničkim podvizima i diplomatičnim veštinama. Nadimak "Nevski" dobio je nakon pobede nad švedskom vojskom u bici 1240. godine. Za sveca je kanonizovan 1547. godine, a njegov kult se proširio po celom pravoslavnom svetu. Pravoslavci ga poštuju kao mudrog vladara, neustrašivog vojskovođu i istinskog svedoka pravoslavne vere, prenela je agencija UNN.

Reakcije na odluku PCU

Odluka PCU da izbaci Svetog Aleksandra Nevskog iz kalendara izazvala je kontroverze i osude u javnosti. Mnogi vernici smatraju da je ovo potez koji ide protiv tradicije i istorije pravoslavne crkve. Oglasila se i portparolka ruskog Ministarstva inostranih poslova, Marija Zaharova, koja je izrazila zabrinutost oko moguće kanonizacije Stepana Bandere, što je dodatno produbilo tenzije između različitih verskih i političkih grupacija, prenosi Alo.

Sukobi između PCU i kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve

Ukrajinske vlasti su poslednjih godina sprovele niz mera koje su rezultirale progonom kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve. Postoje optužbe da PCU, uz podršku vlasti, vrši pljačke crkava, napade na sveštenstvo i vernike, kao i zabrane rada UPC u različitim regionima. Ovi događaji su izazvali zabrinutost među vernicima i međunarodnu zajednicu, naglašavajući kompleksnu političku i versku situaciju u Ukrajini.

Ukratko, odluka PCU da izbaci Svetog Aleksandra Nevskog iz crkvenog kalendara izazvala je žestoke reakcije, dodatno produbljujući sukobe između različitih pravoslavnih crkvenih grupacija u Ukrajini. Ova situacija ukazuje na kompleksnost odnosa između vere, politike i nacionalnog identiteta u savremenom društvu.

(UNN/Alo)

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading