MAPA EVROPE BIĆE PREKROJENA? Putin se sastao sa NJOM, pa najavio KORENITE promene na geopolitičkoj sceni!

Autor:

Svet

06.03.2024

21:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Putin je, prema rečima Gucul, obećao podršku autonomiji Gagauzije i njenom narodu u borbi za zakonita prava i poziciju na međunarodnoj sceni.

MAPA EVROPE BIĆE PREKROJENA? Putin se sastao sa NJOM, pa najavio KORENITE promene na geopolitičkoj sceni!

Foto: Tanjujg/ap

Na marginama Svetskog omladinskog festivala, predsednik Rusije, Vladimir Putin, razgovarao je sa liderom Gagauzije, Evgenijom Gucul, o regionalnoj i geopolitičkoj situaciji koja se tiče ove autonomne regije na jugu Moldavije.

Gucul je istakla kako je prenela Putinu informacije o nelegalnim aktivnostima moldavskih vlasti koje su usmerene protiv Gagauzije zbog njenog stava i odanosti nacionalnim interesima. Takođe, istakla je da Kišinjev postepeno oduzima ovlašćenja Gagauziji, ograničava budžet, krši zakonita prava i provocira nestabilnost u regionu, prenosi Informer.

Podrška Putinove administracije

Putin je, prema rečima Gucul, obećao podršku autonomiji Gagauzije i njenom narodu u borbi za zakonita prava i poziciju na međunarodnoj sceni. Ova podrška dolazi nakon što su moldavske vlasti proglasile partiju "Šor", čiji je Gucul kandidat, za antiustavnu i optužile je za saradnju sa Rusijom nakon pobede na izborima za lidera regiona prošle godine.

Geopolitička podela i referendum

Gagauzija se tradicionalno zalaže za zbližavanje sa Rusijom, dok zvanični Kišinjev teži evropskim integracijama. Ovo kulturno i političko pitanje je dodatno naglašeno februarskim referendumom 2014. godine, gde je preko 98% glasača podržalo integraciju Moldavije u Carinsku uniju.

Radna poseta Rusiji

Tokom svoje radne posete Rusiji, Gucul se sastala i sa predsednicom Saveta federacije, Valentinom Matvijenko, i drugim predstavnicima Rusije, u potrazi za podrškom za autonomiju Gagauzije i njenih ciljeva. Ova poseta naglašava važnost međunarodne podrške za regionalne autonomije u postkonfliktnim područjima.

(Informer)

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading