PUTINU JE OVA DRŽAVA SLEDEĆA META! Bivši direktor CIA izneo MRAČNE prognoze, svet drhti da se ne obistine....

Autor:

Svet

24.02.2024

23:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ovo upozorenje naglašava ozbiljnost situacije i moguće posledice kako po ovu, tako i po baltičke države.

PUTINU JE OVA DRŽAVA SLEDEĆA META! Bivši direktor CIA izneo MRAČNE prognoze, svet drhti da se ne obistine....

Foto: www.profimedia.rs, Tanjug/AP

Bivši direktor CIA i bivši komandant američkih trupa u Avganistanu i Iraku, Dejvid Petreus, izneo je zabrinjavajuće mišljenje o potencijalnoj opasnosti po Moldaviju.

On je istakao da je prisustvo oko 1.500 ruskih vojnika u Pridnjestrovlju, delu Moldavije, znak da bi Moldavija mogla biti sledeća meta Vladimira Putina. Petreus je u intervjuu za Si-En-En istakao da bi Rusija, u slučaju pobede u Ukrajini, mogla da preusmeri svoje vojne snage ka Moldaviji, a možda čak i ka baltičkim državama, prenosi Informer.

Rusko prisustvo u Pridnjestrovlju

Prisustvo oko 1.500 ruskih vojnika u Pridnjestrovlju, delu Moldavije, izaziva zabrinutost zbog mogućeg pritiska Rusije na ovu zemlju. Ovo područje već duže vreme predstavlja tačku spora između Moldavije i Rusije, a nedavna upozorenja da bi Tiraspolj mogao zatražiti pripajanje Ruskoj Federaciji dodatno su uznemirila situaciju.

Dejvid Petreus o Putinovim ciljevima

Petreus je istakao da Putinov cilj nije samo Ukrajina, već i ponovno uspostavljanje bivšeg Sovjetskog Saveza ili čak bivše carske imperije, sa Putinom kao vladarom. Ovo upozorenje naglašava ozbiljnost situacije i moguće posledice po Moldaviju i baltičke države.

Ozbiljnost situacije prema procenama obaveštajnih službi

Estonska spoljna obaveštajna služba iznela je pre godinu dana upozorenje da bi Rusija mogla izvršiti "verodostojan vojni pritisak" na baltičke države, smatrajući ih najranjivijim delom NATO saveza. Ovo upozorenje dodatno potvrđuje ozbiljnost situacije u regionu.

Reakcija Vlade Republike Moldavije

Kancelarija za reintegraciju Vlade Republike Moldavije istakla je da pažljivo prati situaciju u Pridnjestrovskom regionu nakon upozorenja da bi Tiraspolj 28. februara mogao zatražiti pridruživanje separatističkom regionu Ruskoj Federaciji. Ova reakcija pokazuje ozbiljnost situacije i spremnost Moldavije da se suoči sa potencijalnim izazovima.

U zaključku, Dejvid Petreus je istakao ozbiljnu zabrinutost za Moldaviju i baltičke države u svetlu rastućeg prisustva ruskih vojnih snaga u regionu. Ova upozorenja zahtevaju pažljivo praćenje situacije i preduzimanje odgovarajućih mera kako bi se osigurala stabilnost i bezbednost ovih zemalja.

(Informer)

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading