MOLDAVIJA SE RASPADA NA TRI DELA? Liderka Gagauzije u Moskvi, evo šta narod očekuje od Rusije

Autor:

Svet

02.03.2024

11:18

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vest da bi žitelji Gagauzije da se odvoje od Moldavije i pripoje Rusiji nije nimalo dobra po Kišinjev, pošto u toj zemlji postoji i Transnistrija, oblast koja se još pre 28 godina odvojila od Moldavije ali je svet nikada nije priznao

MOLDAVIJA SE RASPADA NA TRI DELA? Liderka Gagauzije u Moskvi, evo šta narod očekuje od Rusije

Foto: Tanjug/AP

Da li ste ikada čuli za Gagauziju?

Sva je prilika da i ako niste, o njoj ćete slušati sve više i više. Radi se o autonomiji na jugu Moldavije koja se godinama unazad tradicionalno zalaže za zbližavanje s Rusijom.

Ako biste pitali ljude koji žive tamo - i za pripajanje Rusiji.

Čak 20 odsto stanovnika Moldavije smatra ruski jezik maternjim, dok 80 posto govori ruskim jezikom i koristi ga.

Vest da bi žitelji Gagauzije da se odvoje od Moldavije i pripoje Rusiji nije nimalo dobra po Kišinjev, pošto u toj zemlji postoji i Transnistrija, oblast koja se još pre 28 godina odvojila od Moldavije ali je svet nikada nije priznao.

Liderka Gagauzije Evgenija Gucul boravi u radnoj poseti Moskvi. Ona se sastala sa predsednicom Saveta Federacije Valentinom Matvijenko i tom prilikom upozorila na pritiske iz Кišinjeva.

Ona je dodala da region želi podršku Rusije.

"Dugi niz godina, decenijama smo bili u prijateljskim odnosima sa Rusijom. Želimo da tako i nastavimo. Želimo da imamo podršku Rusije", istakla je Gucul.

Prema njenim rečima, neophodno je izvršiti modernizaciju saobraćajnica kako bi građani mogli da putuju u Rusiju. Pored toga, prema njenom mišljenju, gagauski poljoprivrednici treba da imaju pristup ruskim tržištima.

Takođe je rekla da su sadašnje vlasti Moldavije samo kanal za prenošenje političkog kursa koji nameće Zapad, a to nanosi štetu celoj zemlji i nije u nacionalnim interesima.

Matvijenko je istakla da dva naroda povezuju velika istorija, prijateljstvo, rodbinske i druge veze.

Rusija, sa svoje strane, podržava izbalansiran, pragmatičan kurs Gagauzije i spremna je na sve vidove saradnje.

"Savet Federacije će jačati i širiti veze sa Gagauzijom: to ni nama ni vama niko ne može zabraniti", dodao je Matvijenko.

U februaru 2014. godine je održan referendum na temu pravca u spoljnoj politici zemlje. Više od 98 odsto je glasalo za integraciju Moldavije u Carinsku uniju

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading