"KRITIČNO STANJE ZAHTEVA HITNU INTERVENCIJU" Rusija zamoljena da pritekne u pomoć evropskoj državi, upućen dramatičan apel (VIDEO)

Autor:

Svet

28.02.2024

14:38

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U dokumentu se navodi da je Pridnjestrovlje suočeno sa izazovima i pretnjama bez presedana ekonomske, socijalne, humanitarne i vojno-političke prirode.

"KRITIČNO STANJE ZAHTEVA HITNU INTERVENCIJU" Rusija zamoljena da pritekne u pomoć evropskoj državi, upućen dramatičan apel (VIDEO)

Foto: RIA Novosti/Printscreen

Nepriznata Pridnjestrovska Moldavska Republika traži od Rusije da pruži pomoć u uslovima ekonomske blokade Moldavije, navodi se u rezoluciji koju je usvojio Kongres poslanika svih nivoa Pridnjestrovlja.

- Kritično stanje zahteva hitnu i maksimalno aktivnu međunarodnu intervenciju kako bi se sprečila eskalacija tenzija i sprečilo da situacija preraste u krizu - navodi se u dokumentu.

Učesnici kongresa podržali su odluku da se apeluje na Savet Federacije i Državnu dumu Rusije sa zahtevom da preduzmu mere za zaštitu Pridnjestrovlja od pritiska Moldavije i uzimajući u obzir činjenicu da u toj zemlji živi više od 220 hiljada građana Rusije

Tiraspolj je podsetio na jedinstveno pozitivno mirovno iskustvo u regionu i status Moskve kao garanta i posrednika u pregovaračkom procesu.

U dokumentu se navodi da je Pridnjestrovlje suočeno sa izazovima i pretnjama bez presedana ekonomske, socijalne, humanitarne i vojno-političke prirode. Ističe se da je Moldavija "intenzivirala primenu blokada i restriktivnih mera u cilju podrivanja ekonomskog potencijala, uništavanja temelja nezavisnosti i državnosti i nametanja tuđih vrednosti".

Pridnjestrovlje će se boriti za prava i interese građana i neće odustati od njihove zaštite, jer je samo suverenitet sastavni uslov za zaštitu identiteta, prava i sloboda sadržanih u međunarodnom pravu i Povelji UN.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading