''PIRANA'' IZ RUSIJE PROŽDRALA ''ABRAMSA'': Sve gori na ukrajinskom ratištu, dron razneo tenk vredan 10. miliona dolara! (VIDEO)

Autor:

Svet

05.03.2024

20:41

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U dramatičnom razvoju događaja, jedinice ruske vojske raspoređene u zoni Samoodbrane (SVO) obavile su uspešnu operaciju uništavanja prvog osnovnog borbenog tenka M1A1 "Abrams", američke proizvodnje. Ovaj tenk bio je u upotrebi ukrajinskih snaga tokom borbi na Avdejevskom pravcu.

''PIRANA'' IZ RUSIJE PROŽDRALA ''ABRAMSA'': Sve gori na ukrajinskom ratištu, dron razneo tenk vredan 10. miliona dolara! (VIDEO)

Foto: Shutterstock

Jedinice ruske vojske raspoređene u zoni SVO su 26. februara uništile prvi osnovni borbeni tenk M1A1 "abrams", američke proizvodnje, koji su ukrajinske snage koristile u borbama na Avdejevskom pravcu.

 

 

Ubrzo se pojavio i snimak "abramsa" u plamenu, kao i informacija da su tenk uništili pripadnici 15. motorizovane brigade i to upotrebom malogabaritnog FPV (First person view) drona, a potom i ručnim raketnim bacačem.

Dva dana nakon ovog događaja, pojavile su se informacije da su ruski borci tokom uništavanja američkog oklopnjaka koristili FPV dron poznat po nadimku "pirana", a ovo je potvrdio predstavnik "Simbirskog konstruktorskog biroa", kompanije koja proizvodi ove letelice.

- Ovu informaciju dobio sam od klijenta koji mi je poslao prepisku sa komandantom bataljona posade koja je pogodila tenk. Rekli su da je u pitanju naša "pirana", a onda se ova informacija pojavila u vestima i na telegram kanalima sa snimcima 'abramsa' u plamenu - rekao je predstavnik biroa.

''Pirana'' - čitava porodica FPV dronova

"Pirana" zapravo predstavlja naziv za čitavu porodicu FPV dronova, a kako je kasnije otkriveno, za uništavanje američkog tenka korišćena je verzija "pirana-10". Ovaj dron ima nosivost do 4,5 kilograma, što znači da može nositi projektil sa tandem kumulativnom bojevom glavom PG-7VR, ručnog bacača RPG-7, a pod maksimalnim opterećenjem može preći osam do deset kilometara.

Probojnost ovog projektila je oko 600 mm za homogeni oklop od čelika iza reaktivnih ploča, što znači da je i više nego dovoljno da probije krovni oklop bilo kog savremenog tenka. Pored tandem-kumulativne, "pirana-10" može biti naoružana i lakšim projektilom sa kumulativnom bojevom glavom, poput PG-7VL, pa je dolet u ovom slučaju 12-15 km u zavisnosti od vremenskih uslova i eventualnog ometanja.

Maksimalna brzina drona je oko 140 km/č, a tokom čitavog leta i trenutka udara operater posmatra i usmerava kretanje na osnovu video snimka koji se sa drona do upravljačkog uređaja prenosi u realnom vremenu. Cena pojedinačne "pirane" je oko 50.000 rubalja, odnosno oko 500 dolara.

Izvor (Kurir)

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading