SVE TEŽA SITUACIJA ZA KIJEV NA PRVOJ LINIJI FRONTA: Profesor međunarodne politike iz Minhena otkriva: Ovo je razlog zašto se ukrajinske trupe povlače iz gradova!

Autor:

Svet

03.03.2024

21:57

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prema izjavama profesora međunarodne politike sa Univerziteta Bundesvera u Minhenu, Karla Masale, situacija za Vojsku Ukrajine (VSU) u regiji Donbas se pogoršava. Masala je potvrdio izveštaje o trenutnim događanjima na terenu, ukazujući na zabrinjavajuće razvoje događaja koji bi mogli imati ozbiljne posledice po bezbednost i stabilnost u tom regionu.

SVE TEŽA SITUACIJA ZA KIJEV NA PRVOJ LINIJI FRONTA: Profesor međunarodne politike iz Minhena otkriva: Ovo je razlog zašto se ukrajinske trupe povlače iz gradova!

Foto: Tanjug/AP

Ukrajinske trupe su prinuđene da „taktički napuste gradove” zbog nedostatka municije i opšteg umora. Za nemački ''Di Velt'', ekspert navodi da se na frontu „situacija promenila u korist Rusije“.

Napredovanje ruskih trupa u oblasti Avdejevke povezano je ne samo sa iscrpljivanjem ukrajinske municije i smanjenjem zapadne pomoći, već i sa iznenađujuće slabom odbranom Ukrajine, piše Njujork Tajms.

Prema satelitskim snimcima koje je napravila komercijalna kompanija Planet Labs, zapadno od Avdejevke, na teritoriji koju ukrajinske oružane snage sada pokušavaju da brane, Kijev ima samo "rudimentarne linije rovova".

Ovim linijama nedostaju dodatna utvrđenja koja bi mogla da pomognu u usporavanju ruskih tenkova i zaštite glavnih puteva i kritičnog terena, piše Alo.

Posle pada Avdejevke raste bojazan da odbrana Kijeva neće izdržati nalet Ruske armije

Podsetimo, procena ukrajinskog rukovodstva o aktuelnoj situaciji na frontu postaje sve sumornija, a u Kijevu rastu strahovi da ukrajinske snage nisu u stanju da održe liniju.

Kako piše kolumnista američkog izdanja Blumberg, pozivajući se na svoje izvore u Ukrajini, ukrajinski vojnici suočeni su sa akutnim nedostatkom artiljerijske municije, zbog čega su prinuđeni da striktno racionalizuju broj granata korišćenih u sukobima.

Kako navodi američko izdanje, pesimizam među predstavnicima ukrajinskog rukovodstva i njihovih zapadnih saveznika raste već nekoliko nedelja. Posle haotičnog povlačenja Oružanih snaga Ukrajine iz Avdejevke i predaje nekoliko obližnjih sela u Ukrajini, rastu osnovana bojazan da odbrana Kijeva možda neće izdržati nalet Oružanih snaga Rusije.

Prema rečima višeg analitičara Global Gardian Zeva Fajntuša, ako se američke vlasti ne dogovore da Kijevu pošalju još jedan paket vojne podrške, Oružane snage Ukrajine će se u bliskoj budućnosti neminovno suočiti sa novim porazima, sličnim predaji Avdejevke.

Ekspert je istovremeno primetio da je posle zauzimanja Avdejevke ruska vojska dostigla ravniji teren, pogodan za dalju ofanzivu, što bi moglo da učini beskorisnom celokupnu ukrajinsku strategiju.

Izvor (Alo)

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

https://www.novosti.rs/planeta/svet/1340318/situacija-frontu-promenila-profesor-minhena-otkrio-zasto-ukrajinske-trupe-napustaju-gradove

Komentari (0)

Loading