ORBAN PONOVO ODSTUPIO Pritisci iz Vašingtona dali rezultat, Budimpešta bi krajem meseca mogla da reši VELIKO PITANJE!

Autor:

Svet

18.02.2024

10:59

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Premijer Mađarske, Viktor Orban, najavio je da će mađarski parlament razmotriti zahtev Švedske za članstvo u NATO tokom prolećnog zasedanja koje počinje 26. februara.

ORBAN PONOVO ODSTUPIO Pritisci iz Vašingtona dali rezultat, Budimpešta bi krajem meseca mogla da reši VELIKO PITANJE!

Foto: Credit: Fabrice Chassery / KCS Presse / Profimedia

Ova vest dolazi nakon Orbanovog obraćanja naciji, gde je izrazio optimizam u vezi sa okončanjem spora između Mađarske i Švedske.

- Ovo je dobra vest jer će naš spor sa Švedskom uskoro biti okončan - izjavio je Orban, naglašavajući da su preduzeti koraci kako bi se obnovilo poverenje između dve zemlje. Ipak, nije precizirao konkretne korake koji će dovesti do poboljšanja odnosa.

U međuvremenu, dvostranačka delegacija američkog Kongresa posetila je Mađarsku kako bi izvršila pritisak na Budimpeštu da ratifikuje švedski zahtev za članstvo u NATO. Ambasada SAD je navela da su senatori putuju u Mađarsku radi razmatranja "strateških pitanja koja se tiču NATO i Mađarske."

Američki ambasador u Budimpešti, Dejvid Presman, istakavši značaj pitanja pridruživanja Švedske NATO, tvrdeći da direktno utiče na nacionalnu bezbednost.

Pristupanje Švedske NATO je pitanje koje direktno utiče na nacionalnu bezbednost SAD, a takođe i na bezbednost Alijanse u celini - rekao je američki ambasador u Budimpešti Dejvid Presman ranije ovoga meseca.

Mađarska trenutno predstavlja jedinu zemlju članicu Severnotlantskog saveza koja nije još ratifikovala švedski zahtev.

Švedska je podnela zahtev za pridruživanje NATO u maju 2022. godine, nakon izbijanja rata u Ukrajini. Očekuje se da će prolećno zasedanje mađarskog parlamenta biti ključno za dalji tok ovog diplomatskog procesa, dok se politički lideri trude da postignu zajednički sporazum koji će zadovoljiti obe strane, piše Srbija Danas.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading