"SVAKO DALJE ODLAGANJE OPTEREĆUJE" NATO članice gube strpljenje prema Mađarskoj

Autor:

Svet

15.02.2024

10:19

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministri odbrane NATO sastaju se danas u Briselu kako bi pripremili samit Alijanse u julu u Vašingtonu.

"SVAKO DALJE ODLAGANJE OPTEREĆUJE" NATO članice gube strpljenje prema Mađarskoj

Foto: Shutterstock

Planirano pridruživanje Švedske NATO kasni i treba da se desi sada, izjavio je danas nemački ministar odbrane, Boris Pistorijus.

- Svako dalje odlaganje opterećuje strpljenje svih - rekao je Pistorijus novinarima uoči sastanka ministara NATO-a u Briselu, preneo je Rojters.

Mađarska je jedina članica NATO-a koja nije odobrila zahtev Švedske za pridruživanje Alijansi, a očekuje se da će mađarski parlament ratifikovati zahtev Stokholma krajem ovoga meseca.

Ministri odbrane NATO sastaju se danas u Briselu kako bi pripremili samit Alijanse u julu u Vašingtonu. Ministri odbrane NATO-a će takođe razgovarati o napretku koji je postignut u povećanju proizvodnje municije i obezbeđivanju sredstava za nove odbrambene planove Alijanse.

Na dnevnom redu će biti i podrška NATO-a Ukrajini. U sedištu NATO u Briselu u sredu se sastala Kontakt grupa za odbranu Ukrajine, predvođena SAD, da bi se pozabavila situacijom na terenu i hitnim potrebama Ukrajine.

Ministri odbrane će danas razgovarati o tome kako dalje ojačati odvraćanje i odbranu NATO, nakon čega će uslediti sastanak Saveta NATO-Ukrajina uz učešće ukrajinskog ministra odbrane, Rustema Umerova.

Generalni sekretar NATO, Jens Stoltenberg, istakao je istorijski napredak u potrošnji na odbranu i naveo da je prošle godine zabeležen rast bez presedana od 11 odsto u evropskim članicama Alijanse i Kanadi.

Stoltenberg je istakao da se ove godine očekuje da će 18 članica Alijanse potrošiti dva odsto svog BDP-a na odbranu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading