RUSIJA RAZOTKRILA NOVI PLAN ZAPADA U UKRAJINI: Hitno se oglasio direktor Spoljne obaveštajne službe

Autor:

Svet

12.02.2024

14:35

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nariškin smatra da realizacije ideje o imenovanju "namesnika" u Ukrajini neće dovesti do rezultata koje žele SAD i Velika Britanija.

RUSIJA RAZOTKRILA NOVI PLAN ZAPADA U UKRAJINI: Hitno se oglasio direktor Spoljne obaveštajne službe

Foto: tanjug/AP/www.profimedia.rs

Zapad se sprema da imenuje namesnika u Ukrajini i jača mehanizme za direktnu spoljnu kontrolu teritorije koju kontroliše Kijev, saopštila je pres-služba Spoljne obaveštajne službe, pozivajući se na reči direktora službe Sergeja Nariškina.

- Direktor Spoljne obaveštajne službe Rusije Sergej Nariškin izjavio je da Zapad nastavlja da jača mehanizme direktne spoljne kontrole teritorije koju kontroliše kijevski režim. Prema dobijenim informacijama, SAD i Velika Britanija ubeđuju druge države grupe G7 da uspostave mesto "specijalnog izaslanika" za Ukrajinu. Pretpostavlja se da će on imati stalan pristup predsedniku Vladimiru Zelenskom i znati za sve njegove planove. "Specijalni izaslanik" će takođe morati da blokira korake ukrajinskog rukovodstva koji nisu koordinisani sa Vašingtonom i Londonom, predlažući umesto njih, sa stanovišta Anglosaksonaca, ispravna rešenja - navodi se u saopštenju.

Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

 

 

Spoljna obaveštajna služba ističe da Zapad razmatra generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga i druge rusofobično nastrojene američke i evropske političare za ulogu "namesnika“ u Ukrajini.

- Za ulogu ovakvog de fakto "namesnika" Zapada u Ukrajini pretenduje širok spektar rusofobično nastrojenih američkih i evropskih političara. Među njima se ističe aktuelni generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, koji bi želeo da odmah po završetku svog sadašnjeg mandata u Briselu ode da održava red u Kijevu - ističe Služba.

U saopštenju se navodi da, pri razmatranju teme "specijalnog izaslanika“ za Ukrajinu, Zapad uzima u obzir da su mnogi Ukrajinci počeli da shvataju neminovnost ostvarivanja ciljeva specijalne vojne operacije.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

 

- Prilikom razmatranja teme imenovanja ‘specijalnog izaslanika’ za Ukrajinu, uzeta je u obzir činjenica da su u uslovima sve teže situacije na frontu, poteškoća sa mobilizacijom i odlaganja u dobijanju vojne pomoći Zapada, mnogi Ukrajinci počeli da shvataju da je neminovno da će Moskva ostvariti ciljeve specijalne vojne operacije. S tim u vezi, Vašington i London su počeli da strahuju od izdaje mnogih predstavnika kijevske elite koji bi mogli da pokušaju da ‘igraju unapred’ blagovremenim prelaskom na stranu budućih pobednika. I takvi strahovi su sasvim opravdani, "prvi" su već prešli - ocenjuje se u saopštenju.

Nariškin, međutim, smatra da realizacije ideje o imenovanju "namesnika" u Ukrajini neće dovesti do rezultata koje žele SAD i Velika Britanija.

- "Specijalni izaslanik" Zapada, ko god da zauzme ovu funkciju, teško da će moći dugo da opstane u kijevskoj močvari međusobne mržnje, intriga, obmana, podilaženja i izdaje. Potonuvši na dno, naći će se u toplom društvu ambasadora država G7 u Ukrajini koji se, kako je sada očigledno, nisu izborili sa ulogom "kolektivnog nemesnika" na ukrajinskom tlu - ističe se u saopštenju.
 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading