SLOVAČKI PREMIJER ZAPREPASTIO ZAPAD! Neće Ukrajinu u NATO! KAŽE DA ĆE STAVITI VETO, A ZA TO IMA I JAKO OBJAŠNJENJE!

Autor:

Svet

20.01.2024

20:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Slovačka, članica NATO-a od 2004. godine, bila je jedan od najžustrijih podržavalaca odbrane Ukrajine od ruske invazije pokrenute u februaru 2022. godine, sve dok na vlast nije došao Fico.

SLOVAČKI PREMIJER ZAPREPASTIO ZAPAD! Neće Ukrajinu u NATO! KAŽE DA ĆE STAVITI VETO, A ZA TO IMA I JAKO OBJAŠNJENJE!

Foto: www.profimedia.rs

Robert Fico

Slovački premijer Robert Fico danas je izjavio da će ova država staviti veto, ako to bude potrebno, na prijem Ukraine u NATO.

Fico je najavio da će u sredu otputovati u Ukrajinu kako bi se sastao sa svojim kolegom Denisom Šmigalom, u graničnom gradu Užhorodu. Iako poseta ima za cilj da prezentuje dodatni paket pomoći Ukrajini, takođe služi da prenese različit stav Slovačke u odnosu na ukrajinske aspiracije, izjavio je premijer.


Fico je naglasio:

- Reći ću mu da ćemo blokirati i vetovati ulazak Ukrajine u NATO, jer bi to bilo ništa manje nego osnova za treći svetski rat.

Slovačka, članica NATO-a od 2004. godine, bila je jedan od najžustrijih podržavalaca odbrane Ukrajine od ruske invazije pokrenute u februaru 2022. godine.

Međutim, od kada je levičarska nacionalistička vlada na čelu sa Ficom došla na vlast u oktobru prošle godine, odlučila je da obustavi izvoz oružja Kijevu, iako Bratislava i dalje obezbeđuje sisteme za razminiranje i dizel generatore u slučaju ruskih napada na elektrane. Fico je potvrdio u subotu da Slovačka podržava ulazak Ukrajine u Evropsku uniju, pod uslovom da ispuni iste kriterijume kao i ostali kandidati.

Premijer, kritikovan od strane svojih protivnika kao "pro-ruski," ponovio je da Slovačka više neće snabdevati oružjem iz svojih vojnih zaliha svoju susednu zemlju, ali će nastaviti da dozvoljava slovačkim odbrambenim kompanijama da prodaju oružje. Fico je takođe otkrio da neće biti zajedničke konferencije za štampu nakon sastanka sa Šmigalom, pošto je ukrajinska strana odbila predlog.

Bonus video

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading