ZAPAD IMA NOVE ZAHTEVE ZA ZELENSKOG! On u Davosu izneo jasan stav: Putin je predator i neće se zadovoljiti smrznutom hranom!

Autor:

Svet

18.01.2024

22:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Obećano je taman toliko oružja da se drži odbrana pred Rusima.

ZAPAD IMA NOVE ZAHTEVE ZA ZELENSKOG! On u Davosu izneo jasan stav: Putin je predator i neće se zadovoljiti smrznutom hranom!

Foto: Tanjug/AP

Liderima Zapada na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu bila su puna usta podrške Kijevu, ali su ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog pozvali da promeni strategiju i posveti se odbrani. Zapadni mediji odmah su prozreli da je namera da se Kijev prinudi na diplomatsko rešenje sukoba s Rusijom iako je Kremlj za to postavio velike teritorijalne zahteve.

STRAH OD TRAMPA

Njujork tajms ističe da je ovaj zaokret posledica, pre svega, ekonomskih problema EU i SAD. Naime, nakon prve godine rata politički cilj Zapada je bio strateški poraz Rusije koji bi doveo do svrgavanja Vladimira Putina i možda čak do raspada zemlje. Sad je ova strategija promenjena i definisana izjavom iz Berlina s kraja prošle godine da će tokom 2024. pomagati Ukrajinu taman toliko da ne bude poražena. Ovo se objašnjava zamorom na zapadu od ukrajinskog konflikta, ali i time što će ova godina proteći u znaku predsedničkih izbora u SAD. Ukrajina bi, zbog stava dela republikanaca koji ne žele da je Amerika dalje pomaže i mogućeg povratka Donalda Trampa u Belu kuću, mogla na kraju da se nađe bez podrške oči u oči s Putinom, koji bi je dokrajčio ako se prethodno ne nađe diplomatsko rešenje rata.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Vladimir Putin

Ovaj stav je nadvladao uprkos protivljenju Volodimira Zelenskog, koji je u Davosu jasno stavio do znanja da se najviše pribojava da usled pregovora ne dođe do zamrzavanja sukoba.

- To je loša strategija jer ona ne znači završetak rata. Putin želi beskonačni i iscrpljujući rat, koji mu ide na ruku. Putin je predator i neće se zadovoljiti smrznutom hranom - izjavio je Zelenski u Davosu, a njegov šef administracije Andrej Jermak dodao je da Ukrajini nije potreban zamrznuti konflikt, nego pravedni mir, koji uključuje povlačenje ruskih snaga iz Ukrajine, uključujući Krim, ratne reparacije i suđenja za ratne zločine.

Kremlj presudio: Ukrajina mora da nestane

Putin je najavio proširenje ambicija u Ukrajini. On je poručio da će državnost Ukrajine biti dovedena u pitanje ako Kijev nastavi kao dosad.

Bivši ruski predsednik Dmitrij Medvedev, koji je u rukovodstvu nacionalnog saveta bezbednosti, otkrio je da je Kremlj već presudio da Ukrajina mora da nestane.

- Za Ukrajinu je kasno. Nezavisna država na istorijskoj ruskoj zemlji biće stalni povod za obnovu rata bez obzira na to kakve bi dokumente neki marionetski režim u Kijevu potpisao sa Zapadom. Novi rat neće sprečiti ni asocijacija s EU, ni članstvo u NATO. Krv bi se, u tom slučaju, sigurno opet prolila kroz 10 ili 50 godina - naveo je Medvedev, koji je poručio Ukrajincima da je život u velikoj zajedničkoj državi, makar je i ne voleli, bolji od sigurne smrti.

PREPUŠTENI SEBI

Zelenski je zaključio da je poraz Rusije neophodan jer se ona neće zadovoljiti s dvadesetak odsto ukrajinske teritorije, već će nakon što zauzme celu zemlju nastaviti s napadom na čitav niz evropskih država, počev od baltičkih, gde je značajna ruskojezična manjina. Međutim, kao i zapadni mediji, i ruska propaganda zaključila je da je Ukrajina prepuštena sebi.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Vladimir Zelenski

PLAN B AMERIKE: OFANZIVA NA RUSIJU 2025.

1. Moskovski analitičari ukazuju da namera Zapada da gurne Ukrajinu u gluvu odbranu ima i drugu stranu medalje, a to je da iscrpi ruske snage i natera i Kremlj na pregovore u tri etape. Pritom se računa da Rusi neće masovno napadati do predsedničkih izbora u martu, što bi Ukrajincima dalo vremena da utvrde rezervnu liniju, koju bi zauzele brigade koje su odvedene na popunu i novi mobilisani

2. Potom bi sveži ukrajinski korpusi prešli u aktivnu odbranu do avgusta da bi naneli veće gubitke ruskoj vojsci ograničenim kontraudarima. To bi nateralo ruski generalštab da potroši rezerve. Amerikanci veruju da će već do kraja tog perioda biti u stanju da isporučuju Kijevu oko 70 odsto neophodnih količina artiljerijske municije

3. Na jesen bi s dovoljnim količinama zapadnih raketa bili uništeni objekti ruske odbrane po dubini od 500 kilometara: skladišta, aerodrome, namenske fabrike i štabove. Takva strategija trebalo bi do kraja godine da nanese kritičnu štetu ruskoj vojsci i natera Kremlj na pregovore ili bi usledila ukrajinska kontraofanziva 2025, s potpuno novim oružjem. Međutim, Rusi još kriju kakve će protivmere preduzeti

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading