PALA JE AVDIJEVKA! Ukrajinci POVUKLI svoje trupe: Neprijatelj napreduje preko leševa svojih vojnika!

Autor:

Svet

17.02.2024

06:56

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Aleksandar Sirski objavio je povlačenje ukrajinske vojske iz Avdijevke.

PALA JE AVDIJEVKA! Ukrajinci POVUKLI svoje trupe: Neprijatelj napreduje preko leševa svojih vojnika!

Foto: east2west news / WillWest News / Profimedia

Ukrajinska vojska donela je odluku o povlačenju svojih trupa iz Avdijevke, ključnog grada na istoku države koji je bio pod opsadom ruskih invazionih snaga. Komandant ukrajinske vojske Aleksandar Sirski je izjavio da je ovaj potez napravljen kako bi se izbeglo opkoljavanje i sačuvali životi i zdravlje vojnog osoblja.

- Naši vojnici su obavili svoju vojnu dužnost sa dostojanstvom, učinili sve što je moguće da unište najbolje ruske vojne jedinice, naneli značajne gubitke neprijatelju u ljudstvu i opremi - napisao je on u svom Fejsbuk saopštenju.

On je istakao da su trupe premeštene na "povoljnije linije", dok je njegov zamenik naveo da su Rusi imali ogromnu artiljerijsku prednost tokom borbi za Avdijevku.

- U situaciji kada neprijatelj napreduje preko leševa svojih vojnika, sa desetostruko većom prednošću u artiljeriji, pod stalnim bombardovanjem, ovo je jedino ispravno rešenje - dodao je general Aleksandr Tarnavski.

Avdijevka - ulaz u okupirani ukrajinski grad Donjeck - bila je zahvaćena žestokim borbama mesecima i sada je gotovo potpuno uništena, piše BBC.

Avdijevka je bio grad na bojnom polju od 2014. godine, kada su ruski borci zauzeli velike delove istočnih oblasti Donjecka i Luganska. Nakon meseci žestokih borbi, grad je gotovo potpuno uništen, što je označilo najveću promenu na više od 1.000 km dugom frontu od kada su ruske trupe zauzele obližnji grad Bahmut u maju 2023. godine.

Ruski predsednik Vladimir Putin pokrenuo je punu invaziju na Ukrajinu 24. februara 2022. godine, što je dovelo do teških borbi i razaranja na teritoriji Ukrajine.

General-pukovnik Sirski je istakao da je odluka o povlačenju trupa zasnovana na "operativnoj situaciji oko Avdijevke" i da su ukrajinske trupe preduzele mere za stabilizaciju situacije i održavanje položaja.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg upozorio je da neuspeh SAD-a da odobri nastavak vojne pomoći Ukrajini već ima uticaja na bojnom polju, dok je portparol Saveta za nacionalnu bezbednost SAD Džon Kirbi istakao da je Avdijevka bila u opasnosti da padne pod rusku kontrolu zbog nedostatka artiljerijske municije za ukrajinske snage na terenu.

Senat SAD odobrio je paket strane pomoći od 95 milijardi dolara (75 milijardi funti) - uključujući 60 milijardi dolara za Ukrajinu - nakon meseci političkih prepucavanja, ali se suočava sa teškim putem u Predstavničkom domu.

Ukrajina se oslanja na snabdevanje oružjem od SAD i drugih zapadnih saveznika kako bi se borila protiv Rusije, koja je mnogo veća vojna sila sa velikim rezervama artiljerijske municije.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading