OBOREN GINISOV REKORD: Evo koliko je muškarac sa TUĐIM SRCEM uspeo da preživi

Autor:

Svet

08.02.2024

12:38

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Otac dvoje dece i pilot jedrilice, rekao je da je bila "čast" što je dostigao rekordnu prekretnicu

OBOREN GINISOV REKORD: Evo koliko je muškarac sa TUĐIM SRCEM uspeo da preživi

Foto: pixabay.com

Bert Jensen (57), iz Holandije, preživeo je skoro 40 godina sa donorskim srcem koje je primio u bolnici Harefield u Ukbridžeu, na severozapadu Londona, 1980-ih, čime se upisao u Ginisovu knjigu rekorda kao pacijent koji je najduže preživeo posle transplantacije srca.

Otac dvoje dece i pilot jedrilice, rekao je da je bila "čast" što je dostigao rekordnu prekretnicu, ali i da je još uvek zahvalan na "neverovatnom poklonu" koji je dobio od donora, prenosi BBC.

"Nikad nisam mogao da zamislim da ću doći ovako daleko", rekao je Jensen dodajući da je postavio merilo za druge koji sada imaju dokaz da je moguće živeti dugo sa donorskim srcem.

Novom rekorderu dijagnostifikovana je kardiomiopatija, bolest koja utiče na sposobnost srca da pumpa krv kroz telo, kada je imao 17 godina, a nakon što je razvio simptome slične gripu.

Njegova operacija je bila 107. transplantacija u bolnici Harefield.

Inače, jedna žena iz Škotske najstariji je donor organa i to u 107. godini života.

Ona je donirala rožnjače koje su pomogle mladom pacijentu da vidi. U Škotskoj ima dosta slučajeva da ljudi u poznim godinama doniraju svoje organe pa je tako zabeležen veliki broj osamdesetogodišnjaka koji su donirali bubrege.

Najstariji donor organa u Americi bio je jedan učitelj iz Teksasa koji je preminuo u 92. godini usled izliva krvi u mozak, a njegova jetra je pomogla da se spase život šezdesetdevetogodišnje žene.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading