KINESKI HAKERI RAZBUCALI HOLANDSKO MINISTARSTVO: Špijun za tren oka OVAKO uzeo sve podatke

Autor:

Svet

06.02.2024

23:18

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Holanđani ne znaju šta ih je snašlo

KINESKI HAKERI RAZBUCALI HOLANDSKO MINISTARSTVO: Špijun za tren oka OVAKO uzeo sve podatke

Foto: pixabay.com

Sajber-špijuni koje navodno podržava Kina hakovali su prošle godine internu računarsku mrežu holandskog Ministarstva odbrane, saopšteno je danas iz holandske Obaveštajne službe.

"Kina koristi ovu vrstu malver softvera za špijunažu računarskih mreža. Malver je razvijen posebno za 'FortiGate' uređaje, koje organizacije koriste kao zaštitni zid za zaštitu svojih sistema", saopšteno je iz službe, a prenosi Rojters.

Navedeno je da su hakeri uspostavili sofisticirani zlonamerni softver, odnosno malver koji je prikrivao sopstvenu aktivnost unutar mreže Ministarstva.

Peking negira navode o sajber špijunaži i kaže da se protivi svim oblicima sajber napada.

Ovo je prvi put da je Holandija javno pripisala sajber špijunažu Kini, jer rastu tenzije oko nacionalne bezbednosti između Pekinga i Haga.

Holandske službe su prošle godine saopštile da Kina predstavlja najveću pretnju ekonomskoj bezbednosti Holandije, sa stalnim pokušajima špijunaže usmerenim na kompanije i univerzitete koji proučavaju visoke tehnologije.

Glavna meta je proizvođač poluprovodničke opreme ASML, sa sedištem u južnom holandskom gradu Veldhovenu, koji je najveći svetski dobavljač mašina za litografiju koje se koriste za pravljenje kompjuterskih čipova.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading