RUSKI HAKERI NAPALI BILA GEJTSA! Rasulo u Majkrosoftu, evo šta su im NAPRAVILI

Autor:

Svet

20.01.2024

09:09

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Multimilijarder se do sada nije oglašavao, dok zaposleni u Majkrosoftu ne žele da kažu da li su i njegovi podaci ugroženi

RUSKI HAKERI NAPALI BILA GEJTSA! Rasulo u Majkrosoftu, evo šta su im NAPRAVILI

Foto: Tanjug/AP

Ruska hakerska grupa dobila je pristup pojedinim nalozima elektronske pošte visokih čelnika Majkrosofta, saopštila je ta kompanija.

Kompanija je u saopštenju u petak navela da je bezbednosni tim Majkrosofta otkrio hakerski napad na korporativne sisteme 12. januara i da se odmah aktivirao da uskrati pristup podacima.

Kako se ističe, Majkrosoft je identifikovao da hakerske pretnje dolaze od ruske hakerske grupe Nobelijum, koja je odgovorna za napad na kompaniju SolarWinds 2020. godine, javio je CNN.

Hakeri su uspeli da dobiju pristup "veoma malom procentu Majkrosoftovih korporativnih naloga e-pošte", ističe kompanija, navodeći da to uključuje naloge koji pripadaju članovima višeg rukovodećeg tima i zaposlenima u odeljenjima za sajber bezbednost i pravna pitanja.

Trenutno nema dokaza da su hakeri imali pristup korisničkim okruženjima ili sistemima veštačke inteligencije, saopštio je Majkrosoft, navodeći da je napad počeo krajem novembra 2023. godine.

Kompanija dodaje da je u toku istraga o tom napadu.

Američki Federalni istražni biro (FBI) rekao je za CNN da pomaže u istrazi ovog slučaja.

Bil Gejts nije se oglašavao u poslednje vreme po bilo kom pitanju u vezi sa Rusijom. Poslednji put kada je javno nešto rekao ili objavio na svom blogu ticalo se budućnosti čovečanstva.

"Predstoji nam težak period, izazovan pre svega na polju bezbednosti i zdravlja. Plašim se da će se ponovo pojaviti neki virus koji će napraviti ogromnu pometnju na svetu. Zato moramo da ulažemo napore da u svakom trenutku budemo spremni za to sa vakcinama i ostalim zdravstvenim pomagalima. Raduje me upliv veštačke inteligencije u život čoveka. Moći će da mu olakša posao ali i sa njom mora oprezno da se rukuje", napisao je Gejts između ostalog u poslednjem blogu u 2023. godini.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading