UZBUNA U VAŠINGTONU, PET GODINA PRAVILI HAOS! Si-En-En priznao sajber-napade Pekinga: Kineski hakeri provalili u ključnu infrastrukturu Amerike!

Autor:

Svet

07.02.2024

17:24

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U najnovijem izveštaju američkih i savezničkih bezbednosnih agencija, u koji je uvid imao Si-En-En (CNN), otkriveno je da kineski hakeri stoje iza dugotrajne kampanje infiltriranja u ključnu infrastrukturu Sjedinjenih Američkih Država.

UZBUNA U VAŠINGTONU, PET GODINA PRAVILI HAOS! Si-En-En priznao sajber-napade Pekinga: Kineski hakeri provalili u ključnu infrastrukturu Amerike!

Foto: Tanjug/AP

Krajnji cilj napadača je da vam izvuče sve podatke i novac sa računa

Prema dokumentu od gotovo 50 stranica, koji će zvanično biti objavljen ove sedmice, kineski sajber-napadi su imali neometan pristup računarskim mrežama određenih meta najmanje pet godina.

Američki zvaničnici upozoravaju da je ova hakerska kampanja deo šireg napora Kine da se pozicionira za potencijalno štetne sajber-napade, koji bi mogli ozbiljno ugroziti snabdevanje vodom i električnom energijom.

Šefovi američkih obaveštajnih službi nedavno su informisali Kongres o ovoj pretnji, naglašavajući da bi Peking mogao iskoristiti ove napade kako bi ometao odgovor SAD u slučaju konflikta, posebno u kontekstu eventualnog napada na Tajvan.

Kristofer Rej, direktor Federalnog istražnog biroa (FBI), izjavio je prošle sedmice pred kongresmenima da kineski hakeri imaju potencijal da izazovu haos i nanose štetu infrastrukturi SAD, prema izveštaju američke televizije.

Izveštaj, koji predstavlja dosad najdetaljnije otkrivanje hakerskih tehnika, ima za cilj pružanje pomoći privatnim vlasnicima kritične infrastrukture u prepoznavanju kineskih hakera u svojim mrežama. Otkriva da su aktivnosti kineskih hakera započele mnogo ranije nego što se pretpostavljalo, sa pristupom IT sistemima pre više godina.

Hakeri, podržani od strane Pekinga, istražuju mogućnosti pristupa sistemima koji kontrolišu grejanje, hlađenje i snabdevanje vodom, sa ciljem izazivanja "značajnih kvarova infrastrukture". Američki zvaničnici potvrđuju da su hakeri provalili u računarske mreže u energetskim, transportnim i vodovodnim objektima širom SAD, uključujući i prekomorske teritorije poput Guama.

Jedan od slučajeva otkrivenih u izveštaju odnosi se na proboj u informacione sisteme u vodovodnom objektu, gde su hakeri stekli pristup ključnim informacijama o postrojenjima za prečišćavanje vode i bunarima. Takođe se navodi da su hakeri provalili i u sigurnosne kamere neimenovanih kritičnih objekata.

Iako još nema konkretnih znakova da Kina planira da iskoristi hakere za napade na američku infrastrukturu, američki zvaničnici izražavaju ozbiljnu zabrinutost, ukazujući na mogućnost brze promene situacije u slučaju krize.

Kina, kao i obično, negira optužbe SAD u vezi sa hakerskim aktivnostima.

Izveštaj je rezultat zajedničkog rada američkih agencija poput FBI-a, Agencije za nacionalnu bezbednost, Agencije za sajber bezbednost i infrastrukturnu bezbednost, kao i agencija za sajber bezbednost Australije, Kanade, Novog Zelanda i Ujedinjenog Kraljevstva.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading