"BEZ FARMERA NEMA HRANE!" TRAKTORSKI PROTESTI I U ITALIJI: Poljoprivrednici u konvojima krenuli ka Rimu

Autor:

Svet

05.02.2024

19:54

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Cilj im je da suoče političare sa svojim problemima.

"BEZ FARMERA NEMA HRANE!" TRAKTORSKI PROTESTI I U ITALIJI: Poljoprivrednici u konvojima krenuli ka Rimu

Foto: Tanjug/AP

Italijanski farmeri iz jakih poljoprivrednih regiona poput Toskane krenuli su na ulice, krećući se prema jugu ka glavnom gradu noseći italijansku zastavu i ručno ispisane natpise upozoravajući da "bez farmera nema hrane." Demonstranti izražavaju svoje frustracije zbog preterane birokratije i priliva jeftinih uvoza iz zemalja van EU, koje oni smatraju da podrivaju njihovu proizvodnju.

U ponedeljak, italijanski farmeri krenuli su u konvojima traktora ka Rimu, sa namerom da se okupe na periferiji grada pre daljih planiranih protesta kasnije tokom nedelje.

- Krećemo se ka Rimu da suočimo političare sa našim problemima i rešimo ih - izjavio je Davide Rosati, farmer iz Toskane. Ovaj pokret odjekuje talasom protesta koji su viđeni širom Evrope u poslednjih nekoliko nedelja, dok farmeri izražavaju svoje nezadovoljstvo.

Italijanski farmeri se bore sa izazovima sličnim njihovim kolegama u drugim delovima Evrope, uključujući uticaj jeftinih uvoza izvan Evropske unije, poput Severne Afrike. Pored toga, suočavaju se sa rastućim cenama goriva i posledicama mera EU usmerenih ka zaštiti životne sredine i borbi protiv klimatskih promena, prenosi Večernji list.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Italijanski farmeri

Dok su protesti u Francuskoj i Nemačkoj splasnuli, novi žarišta se pojavljuju u drugim regionima EU. U znak frustracije, besni farmeri u Italiji ponovo su blokirali prelaz granice na holandsko-belgijskom autoputu između Mastrihta i Liža. Osim toga, mala grupa farmera u Milanu je prošetala kravu ulicama kao deo svog protesta ispred kancelarije regionalne vlade Lombardije, stvarajući neobičan prizor u modernom finansijskom centru grada.

Italijanski farmeri takođe zahtevaju ponovno uvođenje mere poreskog olakšanja koja je uvedena 2017. godine, a koju je vlada izostavila iz budžetskog zakona za 2024. godinu.

Premijerka Đorđa Meloni, tokom posete Japanu, istakla je da je Italija učinila više da podrži svoje farmere nego neke od svojih EU suseda. Naglasila je da je njena vlada zadržala subvencije za gorivo farmerima i povećala sredstva za poljoprivredu u planu oporavka posle KOVID-19 sa pet na osam milijardi evra.

Važno je napomenuti da protesti italijanskih farmera vode brojne individualne grupe, umesto glavnog italijanskog poljoprivrednog lobija, "Coldiretti", koji ima bliske veze sa vladom. Ova raznolikost naglašava širok obim nezadovoljstva unutar poljoprivredne zajednice.

Zaključno, protesti italijanskih farmera odražavaju šire izazove sa kojima se suočavaju poljoprivredne zajednice širom Evrope, ističući potrebu za promenama politike kako bi se podržali lokalni farmeri i osigurala održivost poljoprivrednih praksi.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (1)

Loading
Dušan

05.02.2024 21:39

"U znak frustracije, besni farmeri u Italiji ponovo su blokirali prelaz granice na holandsko-belgijskom autoputu između Mastrihta i Liža. E moja geografijo