SUZAVCEM NA NAROD: Policija napala demonstrante koji protestuju zbog izbora (VIDEO)

Autor:

Svet

04.02.2024

20:43

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Građani su nezadovoljni odlukom predsednika i vlade države

SUZAVCEM NA NAROD: Policija napala demonstrante koji protestuju zbog izbora (VIDEO)

Foto: youtube.com/FRANCE 24 English

Senegalske bezbednosne snage koristile su danas suzavac kako bi rasterale nekoliko stotina ljudi koji su se okupili u glavnom gradu Dakaru kako bi protestovali zbog odlaganja predsedničkih izbora, javio je Rojters.

Predsednik Maki Sol objavio je u subotu da će izbori koji su bili zakazani za 25. februar biti odloženi na neodređeno zbog nesuglasica oko liste kandidata, što je potez koji su neke opozicione i građanske grupe nazvale "institucionalnim pučem".

U prvim protestima zbog odlaganja, oko 200 demonstranata je blokiralo saobraćaj na glavnim ulicama u Dakaru, napravivši barikade od zapaljenih guma.

Novi protesti su za sutra planirani ispred parlamenta.

Ovo je prvi put od 1963. da su u Senegalu odloženi predsednički izbori.

Sal, izabran 2012. na sedam godina i ponovo izabran 2019. na pet godina, u julu prošle godine je rekao da se neće kandidovati za novi mandat.

On je u septembru imenovao premijera Amadua Ba za svog naslednika.

Ustavni savet je odbacio kandidaturu nekoliko desetina ljudi.

Među njima su dva opoziciona lidera. Prvi je Usman Sonko koji je u zatvoru od jula zbog pozivanja na pobunu, a drugi je Karim Vad, ministar i sin bivšeg predsednika Abdulaja Vada, koji je vladao od 2000. do 2012. godine.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading