FOTOGRAFIJE KOJE POMERAJU GRANICE REALNOG! Ljudsko oko ovo još uvek nije videlo: Pogledajte kako izgledaju SPIRALNE GALAKSIJE! (FOTO+VIDEO)

Autor:

Svet

03.02.2024

15:58

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Naučnici ostali u šoku.

FOTOGRAFIJE KOJE POMERAJU GRANICE REALNOG! Ljudsko oko ovo još uvek nije videlo: Pogledajte kako izgledaju SPIRALNE GALAKSIJE! (FOTO+VIDEO)

Foto: youtube/printscreen/thebhp/NASA

Američka svemirska agencija (NASA) nedavno je objavila impresivne fotografije 19 spiralnih galaksija, snimljenih teleskopom Džejms Veb. Ove fotografije bi mogle da pruže dragocene informacije o evoluciji zvezda i strukturi galaksija, a analizom istih bave se naučnici sa Univerziteta u Oksfordu, prenosi BBC.

Teleskop Džejms Veb: Nova era istraživanja svemira

Lansiran pre dve godine, teleskop Džejms Veb opremljen je instrumentima koji omogućavaju detekciju starijih i udaljenijih objekata nego što je to bilo moguće teleskopu Habl. Kamere ovog teleskopa snimaju svemir primarno infracrvenim zracima, čime omogućavaju registrovanje svetlosti koja nije vidljiva ljudskom oku.

 

 

Ključni uvidi i očekivanja

Naučnici sa Univerziteta u Oksfordu ističu da će izvanredne slike ovih galaksija doneti nove elemente u razumevanju univerzuma i galaksija. Tomas Vilijams, istraživač na ovom univerzitetu, koji predvodi projekat obrade podataka sa najnovijih slika, istakao je da je količina detalja na ovim slikama izuzetna. To bi moglo da omogući upotpunjavanje znanja o strukturi i evoluciji galaksija, formiranju zvezda, njihovom životnom ciklusu i mnogim drugim važnim pitanjima. Ove slike pružaju najdublji dosadašnji uvid u udaljene galaksije, što otvara potpuno nove perspektive za istraživanje svemira.

Ovaj projekat donosi sa sobom uzbuđenje i mogućnost da se sazna više o univerzumu i galaksijama nego ikada pre. Naučnici se nadaju da će ove slike biti ključne za otkrivanje novih tajni svemira i evolucije galaksija, te da će doprineti široj slici o našem mestu u kosmosu.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading