SAMO OVOLIKO MESA SMETE DA POJEDETE NA NEDELJNOM NIVOU: Ako pređete TU gramažu, ugrozićete vaše zdravlje!

Autor: M.O.

Lifestyle

01.02.2024

10:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Stiglo je upozorenje od naučnika.

SAMO OVOLIKO MESA SMETE DA POJEDETE NA NEDELJNOM NIVOU: Ako pređete TU gramažu, ugrozićete vaše zdravlje!

Foto: Shutterstock

Nedavno istraživanje s Univerziteta Harvard otkrilo je da konzumiranje samo dve porcije crvenog mesa nedeljno može povećati rizik od razvoja dijabetesa tipa 2. Ova vest je uzburkala javnost i postavila pitanje - koliko je zapravo previše crvenog mesa?

Šta predstavlja porcija crvenog mesa od 70 grama?

Da bismo razumeli koliko je to crvenog mesa, važno je znati šta zapravo spada u jednu porciju od 70 grama. Ova količina odgovara dva deblja režnja slanine ili jednoj i po kobasici. Takođe, pet šnita šunke, pet kašika kuvanog mlevenog mesa ili pola jagnjećeg odreska takođe spadaju u istu količinu.

Iako crveno meso može biti dobar izvor proteina, vitamina i minerala, uključujući gvožđe, cink i vitamine B, isto tako može sadržati previše soli i zasićenih masti. Prerađeno meso često sadrži kontroverzne konzervanse i hemikalije koje se dodaju kako bi se produžio rok trajanja i poboljšao ukus i izgled.

Republika

Foto: Shutterstock

Koliko god da ste ljubitelji mesa, morate smanjiti količinu

Osim rizika od dijabetesa, unos crvenog i prerađenog mesa takođe je povezan sa povećanjem telesne težine. Gojaznost je jedan od najvećih faktora rizika za razvoj dijabetesa tipa 2.



Naučnici ističu da bi zamena crvenog mesa zdravim izvorima biljnih proteina ne samo smanjila rizik od dijabetesa, već bi imala i pozitivan uticaj na smanjenje emisije gasova odgovornih za efekat staklene bašte. Ovo bi takođe imalo koristi za životnu sredinu.


Istraživanja pokazuju da se očekuje više nego udvostručenje broja odraslih osoba koje žive sa dijabetesom do 2050. godine, zbog porasta nivoa gojaznosti. Ovo postavlja ozbiljno pitanje o budućnosti zdravlja populacije i potrebi za promenom ishrane i životnih navika.

Iako je crveno meso važan deo ishrane mnogih ljudi, nova istraživanja ukazuju na potrebu za smanjenjem unosa crvenog mesa radi očuvanja zdravlja i smanjenja rizika od dijabetesa tipa 2. Zamena crvenog mesa biljnim proteinima može imati pozitivan uticaj ne samo na zdravlje, već i na životnu sredinu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading