PET NAMIRNICA KOJE JEDEMO MOGU BITI OTROVNE I FATALNE: Jednu SRBI posebno od davnina TAMANE jer je JEFTINA i ukusna!

Autor: M.O.

Lifestyle

25.01.2024

14:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Konzumiranje može uzrokovati teške bolove, povraćanje, komu.

PET NAMIRNICA KOJE JEDEMO MOGU BITI OTROVNE I FATALNE: Jednu SRBI posebno od davnina TAMANE jer je JEFTINA i ukusna!

Foto: shutterstock

Svi smo već čuli "ono smo što jedemo". Ove reči su postale deo našeg svakodnevnog života, ali čini se da nismo svesni šta unosimo u naš organizam

Jeste li znali da neke od najzdravijih namirnica mogu biti otrovne?

Saznajte kojih pet namirnica mogu biti fatalne ako se ne konzumiraju u određenoj meri i pravilno skuvaju.

Republika

Foto: shutterstock

Hrana koju jedemo može biti opasna za nas ako se ne spremi na pravi način

 

Zeleni krompir


Sadrži jedinjenje pod nazivom "Solanaceae", koja je neurotoksična i veoma toksična za ljudsko telo. Prema mišljenju stručnjaka, prekomerna konzumacija ovog jedinjenja može izazvati glavobolju, povraćanje, mučninu, unutrašnje krvarenje, komu, pa čak i smrt. Prema studijama, ako pojedete 450 grama potpuno zelenog krompira, to može izazvati smrt, prenosi "express.co.uk". 

Muškatni oraščić

Sadrži aktivno jedinjenje zvano miristicin, koje kada se razgradi u telu može oštetiti nervni sistem i izazvati glavobolju, vrtoglavicu, mučninu i povraćanje. Prema studijama, 37-godišnja žena je jednom konzumirala 10 grama muskatnog oraščića i u roku od sat i po pokazala je teške simptome trovanja. Prema mišljenju stručnjaka, to je razlog; muškatni oraščić se u kulinarstvu koristi kao začin u vrlo malim količinama. Što znači, nikako ne preterujte. 

Gorki bademi

Oni sadrže toksično jedinjenje koje se zove cijanovodonik, a konzumacija ovog jedinjenja može biti toksična za ljudsko telo. Prema istraživanjima, 6-10 gorkih badema može izazvati ozbiljno trovanje, a konzumacija 20-25 gorkih badema čak i smrt. Većina ljudi jede sladak badem jer je bezbedan, prenosi "E Times".


Nedovoljno kuvani crveni pasulj

Nekuvani ili nedovoljno kuvani pasulj sadrži lektin, toksičnu supstancu koja može da izazove bol u stomaku, mučninu. Dokazano je da ravnomerno kuvani pasulj ne sadrži lektine, a ako je pasulj nedovoljno kuvan, nivo lektina se može povećati za pet puta i mogu dovesti do ozbiljne toksičnosti. Predlaže se da se pasulj potopi 2 sata pre kuvanja.

Pečurke 

Možda su odlične na pici, ali čuvajte se divljih gljiva. Dve vrste su posebno opasne i štetne, "Amanita phalloides", "Amanita virosa". Konzumiranje može uzrokovati teške bolove, povraćanje, komu...

BONUS VIDEO: 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading