TRI NAMIRNICE SU "SMRT" ZA BUBREGE: Jedna važi za jako ZDRAVU i mnogi je jedu za doručak, ali za ovaj organ je POGREŠNA!

Autor: M.O.

Lifestyle

16.01.2024

17:10

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Izbegavanje određene hrane ako imate bolest bubrega može usporiti napredovanje.

TRI NAMIRNICE SU "SMRT" ZA BUBREGE: Jedna važi za jako ZDRAVU i mnogi je jedu za doručak, ali za ovaj organ je POGREŠNA!

Foto: Shuterstock

Verovatno se nikada niste ni pitali, ali vrlo je moguće da vaša omiljena hrana oštećuje određene organe. 

Bubrezi svaki dan naporno rade kako bi bila uravnotežili minerale i soli u vašem telu. Filtriraju našu krv i uklanjaju otpad iz nje svakog minuta. Zato je veoma važno imati zdrave bubrege, kako bi se sprečile ostale bolesti.

Ako želite da olakšate vešem telu, onda bi bilo najbolje da povedete računa o ishani i određenu hranu smanjite na minimum. 

Postoje namirnice koje najviše štete bubrezima, prenosi portal "VeryWell". 

Republika

Foto: shutterstock

Ako sumnjate da imate problem sa bubrezima, obratite se odmah vašem izabranom lekaru

 


Štetni uticaji kiseli sokova

Tamni kiseli sokovi, iako mogu biti osvežavajući napitak, mogu imati negativan uticaj na zdravlje bubrega. Posebno su bogati veštačkim fosforom, mineralom neophodnim za jake kosti. Međutim, zdravi bubrezi mogu lako da filtriraju višak fosfora iz organizma. U slučaju problema sa bubrezima, konzumacija ovih sokova može dodatno otežati situaciju, te se preporučuje izbegavanje istih radi očuvanja zdravlja bubrega.

Republika

Foto: pexels.com

Ako imate problem sa bubrezima, morate znati koju tačno hranu smete da jedete


Opasnosti preterano obrađene hrane

Preterano obrađena hrana, poput polugotovih namirnica ili brze hrane, može imati štetan uticaj na zdravlje bubrega. Visok nivo soli i šećera u ovakvim namirnicama može dovesti do povećanja krvnog pritiska i pogoršanja stanja bubrega. Smanjenje unosa soli ključno je za održavanje zdravlja bubrega, dok prekomerna konzumacija šećera može doprineti dijabetesu, što takođe predstavlja rizik po zdravlje bubrega.


Uticaj crvenog mesa na bubrege

Preterani unos crvenog mesa, naročito ako je prerađeno, može povećati nivo mokraćne kiseline u krvi, što može dovesti do stvaranja kamena u bubregu. Generalno, prekomerna potrošnja životinjskih proteina može biti opterećenje za bubrege. Zato je važno voditi računa o unosu crvenog mesa radi očuvanja zdravlja bubrega.

Ono što je sve iznenadilo, jeste da iako je neka hrana zdrava, može biti pogubna za one koji imaju problem sa bubrezima. 

Primer toga jeste avokado

Avokado je odličan izvor masti za srce i važnih vitamina i minerala. Međutim, oni su bogati kalijumom i treba ih izbegavati na bubrežnoj ishrani. Jedan avokado sadrži oko 690 mg kalijuma. 18


Korisna hrana za zdravlje bubrega

Sa druge strane, postoje namirnice koje su korisne za zdravlje bubrega. Tamnozeleno lisnato povrće, poput spanaća i kelja, bogato je antioksidansima, vitaminima i mineralima, što ih čini odličnim za prevenciju bolesti bubrega. Lan je takođe koristan zbog visokog nivoa vlakana koji pomažu u održavanju stabilnog nivoa šećera u krvi, dok riba bogata omega-3 masnim kiselinama može smanjiti rizik od hronične bolesti bubrega.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading