DOKTOR VOJA UPOZORIO NA OVE NAMIRNICE - IZAZIVAJU GASOVE I NADUTOST: Kombinacije koje mogu uništiti PANKREAS, treba IZBEGAVATI!

Autor: M.O.

Lifestyle

08.01.2024

10:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ove namirnice izazivaju niz problema posle posta.

DOKTOR VOJA UPOZORIO NA OVE NAMIRNICE - IZAZIVAJU GASOVE I NADUTOST: Kombinacije koje mogu uništiti PANKREAS, treba IZBEGAVATI!

Foto: youtube/printscreen/K1 Televizija

Gastroenterolog prof. dr Vojislav Perišić istakao je važnost pravilnog prekida posta kako bi se izbegli potencijalni zdravstveni problemi. 

Naglasio je da prilagođavanje enzimskih funkcija u stitemu za varenje zavisi od postupnog unosa namirnica, posebno ističući opasnost od nalog unosa masnoća u velikim količinama, što može dovesti do akutnog pankreatitisa. 


Prof. dr Vojislav Perišić skrenuo je pažnju na činjenicu da tokom posta organizam čisti od materija koje mogu negativno uticati na mozak, ali je istakao da smanjenje kalorijskog unosa može rezultirati smanjenom fizičkom i intelektualnom sposobnošću.
Republika

Foto: youtube/printscreen/K1 Televizija

Postoji niz namirnica koje su pogubne za naš pankreas

 

Dodatno je naglasio važnost unosa određenih nutrijenata poput vitamina B12, koji se nalaze u namirnicama poput mesa, ribe i jaja.

Prilagođavanje sistema za varenje

Kako bi organizam efikasno svario hranu nakon posta, prof. dr Vojislav Perišić preporučuje postepeno uvođenje masti, proteina, vlakana i vitamina. Naglasio je da je potrebno nekoliko dana organizmu da se prilagodi ovim promenama i efikasno svari unete namirnice.

Namirnice koje izazivaju gasove i nadutost 
 

Doktor Perišić detaljno je objasnio kako određene namirnice mogu izazvati nadutost, ističući da gasovi u želucu i crevima mogu biti rezultat fermentacije neskrobnih ugljenih hidrata.

Među namirnicama koje mogu stvarati gasove i nadutost su crni luk, pasulj, grašak, boranija, karfiol, brokoli, celer, rotkva, jabuke, kruške, šljive, breskve, kajsije, smokve i nar. Takođe, određena pića poput čajeva i piva mogu izazvati probleme u želucu.

Kombinacija namirnica za dobro varenje

 

Prof. dr Vojislav Perišić istakao je važnost kombinovanja antioksidanata uz tešku hranu kako bi se dobili potrebni vitamini i očuvalo zdravlje. Preporučio je konzumiranje luka uz masnu hranu, naglašavajući da antioksidanti iz luka mogu neutralisati štetne efekte masnoća.

Pravilno prekidanje posta, postepeno uvođenje namirnica u ishranu i pažljivo kombinovanje namirnica mogu značajno doprineti očuvanju zdravlja i optimalnom radu sistema za varenje, što je istakao prof. dr Vojislav Perišić u svojoj izjavi za K1 televiziju.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading