OVA BOLEST NE MOŽE DA SE LEČI, ALI MOŽE DA SE SPREČI: Doktor UPOZORIO na rane znake i kako je PREPOZNATI!

Autor: Republika/M.Ognjenović

Lifestyle

03.01.2024

16:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Mnogi ovu bolest mešaju sa depresijom.

OVA BOLEST NE MOŽE DA SE LEČI, ALI MOŽE DA SE SPREČI: Doktor UPOZORIO na rane znake i kako je PREPOZNATI!

Foto: K1 TELEVIZIJA/YOUTUBE/PRINTSCREEN

Ako konstantno osećate umor, vrlo je moguće da patite od sindroma hroničnog umora, zvanog kao bolest na listi Svetske zdravstvene organizacije. 

Vode se pod šifrom R53.8. hronični umor utiče na moge životne aspekte i često osoba nije u stanju da obavlja normalne životne aktivnosti. 

Šta je uzrok hroničnog umorna i kako se leči 

Republika

Foto: pexels.com

Tokom hroničnog umora, mnogima je teško da ustanu iz kreveta

 

Poznati kardiolog dr Branislav Milovanović je istekao da se ovaj hronični umor nekada vezivao za razne virusne infekcije, gostujući na K1. 

- Postoji 4 stepena bolesti. Prvi stepen bolesti je kada posle virusne infekcije uđemo u fazu umora, zatim on napreduje - započeo je dr i nadovezao se na tačne kriterijume koji čine hronični umor. 

Takav umor traje više od tri meseca, pad energije posle bilo kakvog fizičkog napora, poremećaja spavanja, problemi sa pamćenjem, vrtoglavicom, bolovima u mišićima, glavobolje...

- Najzanimljvije je što kod većine koji imaju ove probleme, javlja se anksioznosi i depresija a tu je greška. Neki doktori kada ne nađu ništa specijalno, pošalju pacijente kod psihijatra, on nađe anksioznost ili depresiju i prepiše lek i kaže: "Sve je to psiha"  Tada pacijent pije lekove i vidi da mu je još gore od njih. Suština je da je problem u proizvodnji eneregije u ćelijama -  objašnjava dr Milovanovi i istakao da ljudi koji pate od hroničnog umora nisu psihijatrijski pacijenti.

Istina je da hroničan umor ne može da se leči spavanjem, običan da, ali ovaj "uznapredovani" ne. 

Doktor je upozorio da se nikako takve osobe ne upuštaju u težak fizički napor jer organizam to veoma teško podnosi. 

Posebno je istekao da svaka infekcija, kao i grip treba dobro da se odleži i da nikako tada ne žurimo sa radom, sve dok se potpuno ne oporavimo. 

Istakao je koliko su zdrava ishrana, redovna fizička aktivnost i izebgavanje stesa ključni u prevenciji hroničnog umora.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Zoran

04.01.2024 01:24

Hronican umor pa to je ms