DOBILA BOLOVE U STOMAKU, PA JOJ ISPAO ORGAN: Žena doživela RETKO STANJE kog se mnogi plaše, a sve je počelo MENSTRUACIJOM

Autor: N.J.

Lifestyle

22.12.2023

14:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Izgledalo je kao obilan ciklus.

DOBILA BOLOVE U STOMAKU, PA JOJ ISPAO ORGAN: Žena doživela RETKO STANJE kog se mnogi plaše, a sve je počelo MENSTRUACIJOM

Foto: shutterstock/

Kada se bol tokom ciklusa pretvorila u pravu noćnu moru, žena iz Meksika hitno je otišla kod lekara. Žena koja ima 43 godine posetila je doktora jer se požalila na bol u stomaku i vaginalno krvarenje koje je trajalo dva sata.

U početku su joj simptomi izgledali kao obilna menstruacija. Lekari su obavili pregled i otkrili krv i telesna tkiva koja izlaze iz njene vagine. Kada su izvadili, shvatili su da je to cela sluzokoža materice.

"Decidualni gips"

Tokom normalnog menstrualnog perioda, zidovi materice se zgušnjavaju kako bi pripremili telo za trudnoću. Deblji zidovi pomažu grliću materice da podrži spermu koja ulazi da oplodi jaje, što dovodi do trudnoće. Kada trudnoća ne nastupi, telo odbacuje ove zadebljale zidove tokom tri do sedam dana, što dovodi do krvarenja.

Ali, pacijentkinja je pretrpela ono što se zove decidualni gips, a to je kada mukozna membrana izađe odjednom. Lekari nisu sigurni šta uzrokuje ovo stanje, ali najčešće se javlja kod trudnica koje imaju vanmaterničnu trudnoću. Većina pacijentkinja je između 20 i 40 godina, piše "Dejli mejl".

Foto: shutterstock

Pacijentkinja je pretrpela ono što se zove decidualni gips

Slučajevi koji se javljaju kod žena koje nisu trudne često su povezane sa kontraceptivima koji utiču na progesteron, polni hormon koji reguliše menstrualne cikluse i trudnoću. Kada je progesteron prenizak ili previsok, to može dovesti do nepravilnog ili obilnog krvarenja, što može biti rezultat bržeg odvajanja sluzokože materice.

Iako može biti alarmantno, stanje nije opasno, ali je izuzetno retko, toliko da lekari nisu sigurni koliko ima slučajeva.

2016. godine, 13 - godišnja devojčica u Turskoj doživela je membransku dismenoreju nakon prve menstruacije.

Pacijentkinja u Meksiku nije imala prethodnih zdravstvenih problema i imala je redovne menstruacije. Bila je trudna tri puta, a svaki put se porodila na carki rez.

Šest stvari koje vam mogu pogoršati menstruaciju

Nezdrava ishrana

Brza hrana, suhomesnati proizvodi i slatke poslastice mogu vam pogoršati menstruaciju, rekla je dr Adiele Hoffman, lekar iz Ujedinjenog Kraljevstva.

Jedna studija iz 2018. u kojoj je učestvovalo 70 studenata testirala je ovu teoriju.

Turski istraživači su otkrili da su one koje su jele mnogo grickalica i slatkiša imale više menstrualnih grčeva od onih koje nisu.

Stres

Stres može učiniti menstruacije neredovnim jer hormoni remete menstrualni ciklus.

Ali istraživanja pokazuju da prekomerni stres takođe može pogoršati menstrualne grčeve.

U jednoj studiji na 388 tekstilnih radnika u Kini, žene koje su iskusile visok nivo stresa tokom poslednjeg menstrualnog ciklusa imale su dvostruko veću verovatnoću da dobiju menstruaciju. I etiopska studija iz 2017. na 400 studentkinja došla je do istog zaključka.

Pušenje

Ali, dr Hofman kaže da su žene možda manje svesne veze između pušenja i menstrualnih grčeva. Pregled prethodnih studija istraživača u Kini otkrio je da žene koje puše imaju 1,45 puta veće šanse da dobiju menstruaciju.

Neuhranjenost ili gojaznost

Održavanje zdrave težine takođe može pomoći kod menstrualnih grčeva, rekao je dr Hofman.

Istraživanja su pokazala da je znatno veća verovatnoća da ćete imati obilne menstruacije ako ste gojazne ili neuhranjeni.

Australijski lekari su proučavali 9.688 žena tokom 13 godina i otkrili da kada su gojazne smršale, rizik od bolova se smanjio.

Neke vrste kontracepcije

Kontrola rađanja se često prepisuje ženama koje se žale na mesečne grčeve. Ali, neke vrste mogu pogoršati simptome.

Zdravstveno stanje

Ređe, stanja kao što su endometrioza, adenomioza ili fibroidi mogu izazvati menstruaciju.

Najčešća od ova tri, endometrioza je bolno stanje u kojem tkivo slično sluzokoži materice raste u drugim delovima tela, kao što su jajovodi i jajnici.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading