OVU STVAR TOKOM INTIMNIH ODNOSA SKORO SVI RADE, A NEPRIJATNO IM JE DA PRIZNAJU: Posle bude KASNO!

Autor:

Lifestyle

19.12.2023

22:35

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Istraživanje je pokazalo da ovo češće rade parovi koji su u dugim vezama ili brakovima.

OVU STVAR TOKOM INTIMNIH ODNOSA SKORO SVI RADE, A NEPRIJATNO IM JE DA PRIZNAJU: Posle bude KASNO!

Foto: Shutterstock

Par ima odnos

Kada je reč o kontracepciji, mnogi parovi se oslanjaju na tradicionalne metode poput prezervativa i pilula. Međutim, postoji i veliki broj onih koji se oslanjaju isključivo na "metodu izvlačenja na vreme", iako je poznato da je nepouzdana. Ova praksa je posebno uobičajena među parovima u dugim vezama i braku, iako retko ko javno govori o njoj.

Nepouzdanost metode

Od 100 parova koji redovno koriste ovu metodu, čak 4 će zatrudneti, čak i ako se "izvlačenje" izvede u pravom trenutku. Međutim, ta pravovremenost može biti problem, pa se u stvarnom životu čak 22 para od 100 suočava sa trudnoćom uprkos korišćenju ove metode.

Prema istraživanjima sprovedenim pomoću ženske aplikacije za plodnost - Glow, čak 18 odsto žena priznaje da im je "metoda izvlačenja na vreme" primarni oblik kontracepcije. Ovo istraživanje je pokazalo da je ova metoda stekla značajnu popularnost među heterose*sualnim parovima, zauzimajući treće mesto iza prezervativa i pilula.

Istraživanje njujorškog Guttmacher instituta pokazalo je da je ova metoda jednako delotvorna kao korištenje prezervativa, ali i dalje postoje priče o ženama koje su zatrudnele koristeći ovu metodu. Stoga je važno da se ljudi više edukuju.

Foto: Shutterstock

Kada je reč o kontracepciji, mnogi parovi se oslanjaju na tradicionalne metode poput prezervativa i pilula

Prema podacima iz Glowa, oko 60 odsto parova je barem jednom koristilo metodu izvlačenja, a 4,8 odsto žena je koristi kao glavni oblik zaštite od trudnoće. Interesantno je da je oko 88 odsto korisnica ove metode u ozbiljnoj vezi, verene ili u braku, što ukazuje da je metoda najpopularnija među parovima koji su razvili dublje poverenje. Takođe, 39 odsto žena je koristi jer im je najugodnija, dok 32 odsto ističe da im je ovo najlakši oblik kontracepcije.


Stidljivost i predrasude

Jedan zanimljiv aspekt korišćenja metode izvlačenja je taj da se mnoge žene stide da priznaju prijateljicama da se oslanjaju na ovu metodu, jer deluje kao nešto što isprobavaju tinejdžeri. Ovo jasno ukazuje na postojanje predrasuda i stigme oko ove metode kontracepcije.

Iako metoda izvlačenja ne pruža potpunu zaštitu od trudnoće, ako se izvodi na pravilan način, može biti delotvorna skoro kao prezervativi. Rachel K. Jones s Guttmacher instituta navodi da uz savršenu upotrebu prezervativa postoji dva odsto šanse da oni budu nedelotvorni, dok je kod metode izvlačenja reč o četiri odsto. Kod uobičajene upotrebe prezervativa, zabeležena je nedelotvornost u 17 odsto, a kod metode izvlačenja u 18 odsto slučajeva, prema podacima sajta Planet Parenthood.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading